Umirovljenica: “Radila sam 30 godina, invalid sam rada, a imam manju mirovinu od onih koji nisu radili”

22.09.2024.
u 14:22

Od lani je na snazi model obiteljske mirovine prema kojemu udovica ili udovac mogu izabrati hoće li umjesto svoje mirovine primati 77 posto mirovine pokojnog bračnog druga ili zadržati svoju mirovinu uz dodatak od 27 posto obiteljske mirovine. Za neke taj model krije nepravdu, piše N1.

“Meni su moju mirovinu oduzeli kada sam proljetos nasljedila mirovinu pokojnog muža. Poslali su mi rješenje da dobivam 77 posto iznosa njegove mirovine, a meni su moju oduzeli kao da nikad nisam radila. On je imao oko 250 eura višu od mene”, kazala je na početku razgovora za N1 umirovljenica, Zagrepčanka koja danas živi u jednom manjem mjestu, tražeći da joj se ne objavi ime i prezime.

“Nije to zbog mene, nego ne želim da se prezime mog muža javno povlači sad kad ga više nema”, objašnjava.

“Bolje da sam spavala kod kuće nego išla na posao”

Svoju priču nam kazuje svjesna da je “sve po zakonu, ali ne i po pravdi”. A nepravda je, kaže, u tome što je nakon 30 pošteno odrađenih godina radnog staža, tijekom kojih je postala invalid rada i otišla u invalidsku mirovinu, na koncu ostala bez svoje mirovine kako bi dobila onu veću muževljevu, iako su obje zapravo mizerne.

“Uzeli su mi moju mirovinu kao da nikad nisam radila”, dodaje.

Još veću nepravdu osjeća, a zato nam se i obratila jer osobno poznaje nekoliko žena koje nemaju dana radnog staža, ali su stekle pravo na mirovinu svojih pokojnih muževa. Veću od njezine.

“Imam jednu susjedu, sama kaže da nikad nije radila. Muž joj je preminuo i ona je dobila njegovu mirovinu koja je veća od moje. Ona koja nije radila i ja koja sam radila 30 godina i prvu i drugu i treću smjenu i još postala invalid rada, dobile smo svaka 77 posto mirovine svojih muževa. A ona sada ima više od mene. Cijeli radni vijek sam išla ujutro u onim hladnim busevima i tramvajima, mučila se da bih tu mirovinu zaradila. A sad ispada da bi bilo bolje da sam spavala kod kuće”, kaže i objašnjava da to ne govori iz ljubomore (“Nije ta žena kriva za to.”) nego zbog nepravde koju trpi.

“Zar nisam bačena na dno dna?”

U područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) rekli su joj da gubi pravo na svoju mirovinu jer je uzela obiteljsku mirovinu. Sve je po zakonu. Sada prima oko 470 eura s povišicom.

“Kada sam im kazala da s tim iznosom ne mogu preživjeti, rekli su mi da tražim socijalnu pomoć, da imam pravo na to. Zašto bih ja to tražila ako sam pošteno odradila radni vijek i zaradila svoju mirovinu? Ja nemam pravo na svoju mirovinu, a od plaće sam odvajala za ovu državu, za vojsku, policiju… Sad ispada da nigdje nisam radila, a da oni koji zaista nikad nisu radili dobivaju više nego ja. Znam za dosta takvih slučajeva. Muž je sa 60 godina i 40 godina staža otišao u mirovinu koja mu je penalizirana. Zar nisam bačena na dno dna”, pita se sugovornica.

Zvala je, kaže, pravnu službu HZMO-a gdje su joj rekli da je takav zakon i da ga oni samo provode.

Dobila obiteljsku, ostala bez invalidske mirovine

U rješenju u kojem su joj čak krivo naveli datum i godinu rođenja, stoji da joj je 29. veljače ove godine obustavljena isplata invalidske mirovine. U obrazloženju se navodi da je postupak obustave pokrenut po službenoj dužnosti nakon što je u provedenom postupku utvrđeno da joj je, počevši od 1. ožujka, priznato pravo na obiteljsku mirovinu prema članku 98. Zakona o mirovinskom osiguranju.

Ondje je propisano da ako korisnik mirovine stekne pravo na dvije ili više mirovina u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti, može koristiti samo jednu mirovinu prema vlastitom izboru. Budući da je mirovina njenog supruga bila veća od invalidske mirovine koju je dotad primala, njoj je obustavljena isplata njene dotadašnje mirovine. Tako je izabrala, a izbora praktički nije imala.

“Uzeli mi moju mirovinu, a nude socijalnu pomoć”

Rečeno joj je da ako želi dobiti više od obiteljske mirovine kao osoba s invaliditetom može u Centru za socijalni rad zatražiti inkluzivni dodatak. Pravo na inkluzivni dodatak priznaje se u postotku od osnovice koja iznosi 120 eura.

“Zašto da idem tamo? Što će mi inkluzivni dodatak? Ja samo želim svoju mirovinu”, kaže.

Prošle godine na snagu je stupio novi model obiteljske mirovine, po kojem umirovljenici mogu zadržati svoju mirovinu i naslijediti dio mirovine pokojnog bračnog druga. Također je iznos povećan s prijašnjih 70 na 77 posto mirovine preminulog. Osoba može izabrati hoće li primati takvu obiteljsku mirovinu ili zadržati svoju primajući uz nju i dodatak od 27 posto obiteljske mirovine. Obiteljska mirovina isplativija je ako je mirovina pokojnice ili pokojnika bila najmanje 78 posto veća od mirovine udovice ili udovca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?