Dom naroda PSBiH

Usvojen Prijedlog zakona o azilu

dom naroda
VL FOTO
30.12.2015.
u 16:20

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o azilu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je predloženi zakon s oznakom E, kao potvrdom visokog nivoa usklađenosti s odgovarajućom legislativom Europske unije u ovoj oblasti. 

Razdvajanjem zakona o azilu od zakona o strancima želi se na trajniji i efikasniji način riješiti pitanja migracijskih tokova u BiH, uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo realno provođenje u BiH.    

Prijedlog zakona o azilu nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila te, između ostalog, propisuje uvjete i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

S obzirom na to da je Predstavnički dom državnog parlamenta ranije usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu, bit će potrebno obaviti usuglašavanje.

Dom naroda je danas usvojio i dva zaključka u vezi s Informacijom o problemima u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a, nakon što Kolegij Doma nije postigao suglasnost o njima.

Jedan od zaključaka je da se „Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH neupitno zalaže za zakonito poslovanje javnih emitera i snažno podržava istinito, cjelovito, nepristrano i pravedno informiranje javnosti o svim događajima u BiH, ravnopravno na jezicima triju konstitutivnih naroda, na tri kanala u okviru Javnog RTV sistema, u duhu međunarodnih i europskih propisa i standarda, kao i Rezolucije Europskog parlamenta i odredbi Ustava BiH.“

Drugi zaključak je da „Dom naroda PSBiH obavezuje Vijeće ministara BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da, u što kraćem roku, a najkasnije do kraja 2015. godine, pripreme i Parlamentarnoj skupštini BiH dostave prijedlog izmjena zakonodavstva u oblasti Javnog radiotelevizijskog sistema koje će biti u skladu s Ustavom BiH kao i stavovima iznesenim u Rezoluciji Europskog parlamenta o napretku BiH iz aprila 2015. godine i zajedničkoj izjavi predsjedavajućih 17. interparlamentarnog sastanka Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH iz svibnja 2015. godine, u kojoj je naglašeno da je za javne medije u BiH od suštinskog značaja emitiranje programa na svim službenim jezicima.“

Izaslanici su primi k znanju Informaciju o ocjeni stanja u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH s predloženim strateškim opcijama, te dali suglasnost za ratifikaciju Sporazuma između BiH i Švedske o razvojnoj suradnji 2014-2020 godine, nakon čega je završena današnja sjednica Doma naroda državnog parlamenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije