Sezona prerade voća i povrća

Uvoz obara otkupnu cijenu domaćeg voća i povrća

voće, tržnica
Ilustracija
23.07.2024.
u 08:35

Povrtlari koji svoje proizvode ne mogu prodati uništavaju ih na njivi kako bi počeli novi proizvodni ciklus

Sezona prerade voća i povrća polako se zahuktava, a poljoprivredni proizvođači koji su, unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, uspjeli uzgojiti kvalitetne plodove, kažu da zbog niske otkupne cijene ove godine neće moći pokriti ni osnovne troškove proizvodnje. Prvi u redu za otkup su šljive i krastavci, a rad pogona u punom kapacitetu uslijedit će kada većina sorti voća i povrća dospije za berbu.

Direktor u Prehrambenoj industriji Sava Semberija Stevo Filipović istaknuo je za Glas Srpske da ove godine planiraju otkupiti oko 8000 tona voća i povrća, kao i lani. Trenutačno od poljoprivrednika otkupljujemo šljive, nakon čega planiramo početi s preradom rajčice. Ono što nas posebno raduje je to što će ove godine biti dosta kvalitetnog voća i povrća.

Međutim, to neće utjecati na cijenu finalnog proizvoda. Nadamo se da će cijene gotovih proizvoda ostati na prošlogodišnjoj razini, uzimajući u obzir sva kretanja i poskupljenja ambalaže, prijevoza i repromaterijala - kazao je Filipović i dodao da je otkupna cijena ovih proizvoda otprilike ostala na prošlogodišnjoj razini. Što se tiče uvoza, ove godine će, istaknuo je Filipović, crvenu rog-papriku za preradu nabaviti u Srbiji jer je domaći poljoprivrednici ne mogu proizvesti u dovoljnoj količini. Banjolučka Vitaminka od poljoprivrednih proizvođača trenutačno otkupljuje krastavce, a cijena je, kažu, otprilike kao lani.

Direktorica Vitaminke Banja Luka Dragana Šušak kazala je da su ove godine počeli suradnju i s jednom domaćom poljoprivrednom zadrugom, od koje će preuzeti sve otkupljene krastavce, koji su dosta dobre kvalitete. S obzirom na to da je sazrijevanje voća i povrća ove godine počelo ranije, već je počela i prerada - kazala je Šušak. Dodala je kako od domaćih poljoprivrednika ove sezone imaju u planu otkupiti i manje količine cikle, kupusa i ostalog povrća za šarenu salatu, dok će po papriku i feferone morati u Srbiju i Sjevernu Makedoniju. S druge strane, povrtlari tvrde da zbog prekomjernog uvoza domaće povrće teško pronalazi put do kupaca.

Povrtlari koji svoje proizvode ne mogu prodati uništavaju ih na njivi kako bi počeli novi proizvodni ciklus. Predsjednik Udruge povrtlara RS-a Darko Ilić kazao je da je zbog voća i povrća iz uvoza otkupna cijena domaćih plodova, kako za konzumiranje tako i za preradu, dva puta niža. Proizvođači jedino rješenje vide u uvođenju zaštitnih mjera i zabrane uvoza u vrijeme kada pristignu najveće količine domaćeg povrća - kazao je Ilić. Dodao je kako je takve inicijative Ministarstva poljoprivrede RS-a Vijeće ministara BiH više puta ignoriralo. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?