Ono što je za ljeto lubenica, za jesen je – mandarina. Sočna, narančasta, puna soka i okusa, ta kuglica u kojoj se sudaraju slatkoća i kiselina prati nas kroz hladne mjesece, štiti od prehlada, daje neku ravnotežu teškoj zimskoj hrani. Mandarine su prave vitaminske bombe u kojima možemo bezbrižno uživati bez straha od debljanja, a odlične su i za izradu sezonskih slastica.
Mandarina je bez sumnje kraljica zimskog voća, a u nastavku donosimo zanimljivosti o njoj, nutricionističke informacije i jedan brzi i praktični recept! Kod mandarina je dobra stvar što zaista, uz minimalno truda, imamo priliku jesti domaće i lokalno uzgojeno, piše putnikofer.hr. Najviše se uzgajaju u dolini Neretve, gdje je klima idealna za uzgoj i slatke plodove. Tamo su se počele uzgajati 30-ih godina prošlog stoljeća, a danas se izvoze diljem Europe i svijeta. Mandarina se počinje brati najranije u rujnu, taman kad obilje ljetnog voća počne presušivati, a beru sve do siječnja, kad već gotovo zaboravimo slatkoću ljetnih breskvi, marelica i lubenica.
Postoji više sorti, a kod nas su najraširenije rana sorta “Zorica rana” i “Okitsu”, te kasnija sorta poput “Owarija”. Sorte se razlikuju po vremenu dozrijevanja i slatkoći, što daje raznovrsnost u okusu. Za razliku od nekih voćki koje svoju jezgru čuvaju zaštićenu ispod debele kore, mandarine se lako gule. Jedu se bez noža, zbog čega su praktične i za djecu i odrasle, kao i osobe slabije motorike. Prepune su vode, pa su dobar izbor za one koji se bore da u danu unesu preporučenu dnevnu količinu tekućine. Spomenuli smo već da su mandarine prava vitaminska bomba. Evo kako izgleda njezina nutricionistička “krvna slika”. Jedna mandarina ima u prosjeku između 85 i 90 grama, a u svakoj od njih krije se 0 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, 0,7 grama proteina, 2 grama prehrambenih vlakana, a posebno su bogate vitaminom C. Samo jednom mandarinom možemo unijeti i po 25 posto preporučenog dnevnog unosa vitamin C! Što se energetske vrijednosti tiče, jedna mandarina ima 50-ak kalorija, tako da je idealan međuobrok koji osvježava, daje energiju, a nećete se od njega udebljati.
Obilje vitamin C u mandarinama odličan je saveznik u sezoni prehlada i gripa, no taj vitamin ima i druge blagodati za organizam. Pomaže koži zadržati mladolikost, pomaže u zaštiti stanica od oštećenja, te smanjuje rizik od povišenog kolesterola, raka i srčanih oboljenja, dakako uz primjerenu prehranu i tjelesnu aktivnost.
SVESTRANA MANDARINA IDEALNA JE ZA SOKOVE, DŽEMOVE ALI I SOČNE KOLAČE
Od mandarina se rade sokovi, džemovi, marmelade i likeri, a mogu se iskoristiti i za kolače. Donosimo jednostavni recept za kolač s mandarinama. Ako imate domaće i sigurno nešpricane mandarine, nemojte ih guliti. Ako niste sigurni, ogulite ih i koristite samo jezgru. Ostatak postupka je isti.
Sastojci:
5 mandarina
3 jaja
100 g čokolade za kuhanje
1 dcl ulja
200 g šećera
250 g brašna
1 velika žlica kakaa
vrećica praška za pecivo
POSTUPAK PRIPREME
Upalite pećnicu da se ugrije na 180 stupnjeva.
Mandarine skuhajte i pustite da se ohlade, pa ih izblendajte u jednoličnu smjesu.
Otopite čokoladu s malo maslaca na pari, pa pomiješajte s kašom od mandarina. Dodajte ulje i sve izmiješajte.
Istucite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
Jajima postepeno dodajte ohlađenu mješavinu čokolade i pirea od mandarine.
Sjedinite mokre pa dodajte suhe sastojke: prosijano glatko brašno, kakao i prašak za pecivo. Ako ste koristili nešto veće mandarine, po potrebni dodajte malo više brašna.
Pecite u kalupu koji ste zaštitili papirom za pečenje oko 50 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno.
Poslužite ukrašeno komadićima mandarine, šlagom ili ganacheom od čokolade.