Brojni posjetitelji, specijaliteti od riba i školjki te razne delicije, dobro raspoloženje, druženje i pjesma - bio bi kratki siže Ribarske noći koja je u povodu blagdana sv. Franje održana u dvorištu čapljinske crkve. Da nitko ne ostane gladan, brinule su se posebne ekipe. U velikim loncima zapremine od po 260 litara različita jela spremale su tri ekipe. Već poznata i afirmirana Udruga građana “Družba Pivčeva kala” iz Opuzena spremala je opuzenski brudet.
Voditelj Dubravko Simić Cuba objasnio je specifični način kuhanja tog opuzenskog specijaliteta. Jelo se ne miješa velikim kutlačama, nego se ručno, kako Opuzenci kažu, “skreće”, odnosno držeći za ručke kuhari stalno okreću lonac. Kakav je to bio posao, dovoljno kazuje činjenica da je za opuzenski brudet potrošeno 25 kg jegulje! Bez obzira što se prodavači ribe ispred veletržnice već mjesecima žale da nema jegulje, opuzenski “gusari” pobrinuli su se da je za Ribarsku noć bude. O drugom, isto tako ogromnom, loncu brinuli su se “meštri od kužine” Bratovštine sv. Nikole Tavelića Buna, Mostar. Spremali su crni rižoto. Njihov voditelj Blaž Stojčić pažljivo je na papiru vodio evidenciju sastojaka, strogo pazeći na količinu pojedinih sastojaka i vrijeme kada koji začin treba dodati.
Za trećim loncem bili su Čapljinci. Njihov voditelj Luka Stojić Lule rekao je da njegova momčad sprema jeftino, a pikantno jelo – kako to Dalmatinci kažu – za polizati prste. Radilo se o specijalitetu – buzara od mušula sa špagetima. Da bi Ribarska noć bila pravi praznik gastronomije, pobrinuo se i Veljko Barbijeri, koji je odao priznanje za odrađeni posao, rekavši da nakon viđenog “nema što savjetovati”. •