Zbog arome koju daje jelima i činjenice da se može koristiti za slane i za slatke recepte, bosiljak je jedan od najčešće korištenih začina koji mnogi uzgajaju u svojim vrtovima, ali i u malim teglicama koje u zadnje vrijeme sve češće krase i prozore stanova.
Ako ste ga ikada uzgajali, znate da bosiljak može najednom početi nekontrolirano rasti, pa ga je prije nego propadne dobro osušiti, da ga uvijek imate pri ruci.
U mikrovalnoj pećnici
Ovo je najbrži način da osušite bosiljak. Prvo mu uklonite peteljke i operite listove pod hladnom vodom, pa ih osušite papirnatim ručnikom ili krpom za suđe.
Stavite papirnati ručnik na tanjur mikrovalne, a zatim ravno položite listove, tako da se ne dodiruju. Preko njih stavite još jedan papirnati ubrus. Sušite ih na visokoj temperaturi 45 sekundi, izvadite iz mikrovalne i provjerite jesu li ravni i rašireni.
Vratite lišće u mikrovalnu na još 30 sekundi, pa ostavite da se ohladi. Kad se lišće možete rukama izmrviti i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu.
U pećnici
Korištenje pećnice za sušenje listova bosiljka je jednostavno, ali traje malo duže nego sušenje mikrovalnoj. Ako imate puno listova koje želite osušiti onda je ova metoda odlična jer ih možete više staviti odjednom.
Uklonite peteljke i isperite listove pod hladnom vodom, da ih očistite od bubica i prljavštine. Osušite ih papirnatim ručnikom ili kuhinjskom krpom i rasporedite na lim ili na papir za pečenje.
Ravno ih položite, a možete ih i pritisnuti da se spljošte, što će smanjiti rizik od izgaranja rubova listova.
Zagrijte pećnicu na najnižu temperaturu, stavite lišće i 'pecite' sat i pol do dva sata. Izvadite i provjerite. Vratite lišće u pećnicu na još sat do dva, provjeravajući svakih 15 minuta.
Kada je skroz osušeno i vidi se da će se lako mrviti, izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
Rukama možete izmrviti listove na sitne komadiće koje treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, savjetuje Home Cook Basic.