Treći Politički forum na visokoj razini o europskim integracijama BiH

Varhelyi i Krišto: BiH će dobiti 1,8 milijardi eura od EU, ali za to je potreban proračun

03.06.2024.
u 19:06

Várhelyi je rekao za Krišto kako je vođa kojeg je BiH trebala te je istaknuo i mnoge pozitivne odluke koje je donijela naša zemlja u prethodnom periodu.

Treći Politički forum na visokoj razini o europskim integracijama Bosne i Hercegovine, kojim je supredsjedala predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi, održan je danas u Sarajevu.

Tijekom trećeg foruma na visokoj razini dužnosnici vlasti na svim razinama u BiH i Europske komisije razgovarali su o provedbi aktivnosti, s posebnim naglaskom na ključne prioritete u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, a nakon odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora s BiH. 

Nakon sastanka se javnosti obratila Borjana Krišto koja je rekla kako se na sastanku mogla čuti "neupitna oprijedjeljenost od strane svih sudionika" kada se radi o europskom putu, ali i radu na preostalim reformama.

Napomenula je kako je rekla prisutnima kako je na dnevnom redu državne koalicije bio i Izborni zakon, Zakon o VSTV-u te drugi zakoni.

"Ali smo došli u situaciju koja je izazvana ničim, nametanjem OHR-a koji je doveo u pitanje državne većine, tako i donošenje odluka kroz te institucije", navela je Krišto, prenosi Klix.ba

Ponovila je kako su predstavnici vlasti svjesni da je pred njima mnogo izazova te je izdvojila zakone koji trebaju doći na red: o reformama, izbornom zakonu, graničnoj kontroli...

"Svjesna sam da postoji izazova, ali uz naše oprijedljenje, dijalog... Moramo pokazati da smo spremni da se uvažavamo i da donosimo odluke koje je EU stavila pred nas", dodala je Krišto.

Jedna od obveza naše zemlje je i imenovanje glavnog pregovarača i dva zamjenika te pregovaračkog tima.

Krišto je govorila i o EU Planu rasta jer je BiH od Europske komisije dobila prijedlog sredstava koji se tiče implementacije.

Tako je BiH dobila milijardu i 800 milijuna eura za implementaciju ovog plana, a za prvu tranšu je potreban Zakon o proračunu institucija BiH, koji je neophodan i za funkcioniranje državnih institucija.

"Nadam se da će se politički predstavnici i nadležno ministarstvo napraviti prijedlog zakona te dostaviti Vijeću ministara", rekla je Krišto te dodala kako joj je drago "što smo imali otvoren razgovor uz napominjanje da postoje rizici, ali da uz dijalog i donošenje odluka se možemo kretati naprijed".

Várhelyi je rekao za Krišto kako je vođa kojeg je BiH trebala te je istaknuo i mnoge pozitivne odluke koje je donijela naša zemlja u prethodnom razdoblju.

Kako je rekao, uz ove odluke bi naša zemlja trebala napredovati.

"Vrlo je jasno nakon današnje rasprave što trebate ispuniti kako biste mogli prijeći na novu razinu", dodao je on.

Podsjetio je kako su četiri "kritična" zakona koja se trebaju završiti te je govorio o implementaciji Plana rasta.

"Spremni smo isplatiti prvu tranšu prije ljetne pauze. Ali, za to je potreban proračun i o tome smo razgovarali", naglasio je on te dodao:

"Sada je vrijeme kada trebamo da lideri ispune što trebaju".

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?