Davor Ivo Stier

Važno je u BiH imati što širi konsenzus o putu u EU

Davor Ivo Stier
EP
28.10.2024.
u 14:36

Predstavnici Europskog parlamenta dolaze u BiH, a na dnevnom redu naći će se brojne teme koje se izravno vežu iz potrebu ubrzanja europskog puta zemlje. -Pozdravljam ohrabrujuće poruke predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen tijekom posjeta Bosni i Hercegovini. Tu prvenstveno mislim na potporu proeuropskim reformama u BiH, ali i iskazivanju solidarnosti s BiH nakon razornih poplava, izjavio je za Fenu voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, Davor Ivo Stier. Posebno mu je drago, ističe, što je predsjednica EK spomenula aktivaciju Fonda solidarnosti, što je bio i njegov, odnosno zahtjev Izaslanstva odmah nakon što je BiH pogođena poplavama 4. listopada. Stier će predvoditi izaslanstvo EP-a koje će u iduća dva dana u Sarajevu imati niz susreta, uključujući i sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koje čine predstavnici Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH.

Sastanak Odbora u Sarajevu prvi je nakon izbora novog Europskog parlamenta. Iako je prvenstveno riječ o forumu za razmjenu stajališta Stier očekuje da ovo tijelo u budućnosti bude mjesto intenzivnijeg dijaloga na relaciji EU-BiH. -Ovo je 5. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i važno je održavati kontinuitet ovog dijaloga. Ja sam odmah nakon što sam imenovan najavio skori sastanak odbora i sa strane EP-a smo učinili sve da tako i bude. Cijenim isti napor i s bh. strane. Dugo godina nije bilo ovih sastanaka, iako je to treći od 14 prioriteta koji su postavljeni pred BiH na putu ka članstvu u EU. Važno je da imamo tu platformu na kojoj ćemo ne samo razmijeniti mišljenja i dati potporu reformama, nego i čuti naše kolege parlamentarce iz BiH, kako iz vladajuće koalicije, tako i oporbe. Važno je u BiH imati što širi konsenzus o putu u EU, ističe Stier. On kaže kako će se već tijekom sastanka u Sarajevu pokušati dogovoriti i 6. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji bi se održao iduće godine u Strasbourgu.

Najavljuje da će sutra i u srijedu u Sarajevu imati razgovore i s predstavnicima nevladinih organizacija kao i susret s vjerskim zajednicama u BiH koje igraju važnu ulogu i u EU i u BiH. -Europska budućnost je rukama ljudi u BiH i od njih izabranih lidera, a mi ćemo pratiti i podržavati taj put prema punopravnom članstvu u EU, poručuje Stier u razgovoru za Fenu. Govoreći o raspoloženju u novom sazivu Europskog parlamenta, Stier kaže da i ovo izaslanstvo koje on predvodi ima u svom sastavu predstavnike različitih parlamentarnih skupina te da je organiziran i pripremni sastanak u Strasbourgu na kome se potvrdilo da izaslanstvo ima mandat podupiranja europskog puta BiH bez obzira na ideološke razlike koje postoje između članova izaslanstva. Davor Ivo Stier je hrvatski europarlamentarac iz HDZ-a i jedan od najiskusnijih hrvatskih diplomata. Tijekom svoje karijere obnašao je i dužnost ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske. Europski parlament ga je nedavno imenovao voditeljem svog izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije