Sveučilište u Mostaru

VIDEO Umjetna inteligencija u sveučilištima u BiH: Ključ za uspjeh na tržištu rada

sveučilište u mostaru
Foto: Fena
1/4
19.10.2024.
u 10:22

- Vjerujem da BiH ne zaostaje puno za suvremenim trendovima jer smo u mogućnosti kroz razne digitalne pristupe obrazovati se, stjecati znanja i vještine, pa čak i sudjelovati u brojnim projektima i poslovima koji su vezani za IT. BiH ima jako dobru perspektivu – smatra Rakić.

S obzirom na sveprisutnost tehnologije u suvremenom društvu, primjena umjetne inteligencije (AI) u Bosni i Hercegovini nije izuzetak. Globalni razvoj umjetne inteligencije ubrzava, a kako primjene ove tehnologije obuhvaćaju različite sektore – od zdravstva do financija i industrije – BiH se suočava s potrebom za edukacijom stručnjaka koji mogu preuzeti ključne uloge u razvoju i primjeni AI rješenja.

- U zadnje vrijeme umjetna inteligencija počela se sve više spominjati. Ona nije proizvod novog doba, ali je tehnika danas postala toliko moćna da se metode i alati umjetne inteligencije u ovom trenutku mogu na pravi način primijeniti. Umjetna inteligencija danas je prisutna u svim granama ljudskog života, primjenjuje se u industriji, zdravstvu, ekonomiji, sportu itd - rekao je Feni doc. dr. Krešimir Rakić, voditelj novog diplomskog studija Primjene umjetne inteligencije na Sveučilištu u Mostaru (SUM).

Rakić smatra da BiH ima velik potencijal za napredak u ovom području te ističe da je bitno educirati mlade generacije o AI tehnologijama kako bi zemlja mogla uhvatiti korak s globalnim trendovima.

Globalni trendovi i izazovi

Umjetna inteligencija ubrzano se razvija širom svijeta, a zemlje koje pravovremeno prepoznaju prilike i ulažu u obrazovanje mladih stručnjaka dobivaju značajnu prednost na tržištu rada. Iako BiH možda nije u samom središtu tehnološkog razvoja, Rakić vjeruje da postoje snažni temelji za daljnji napredak.

- Vjerujem da BiH ne zaostaje puno za suvremenim trendovima jer smo u mogućnosti kroz razne digitalne pristupe obrazovati se, stjecati znanja i vještine, pa čak i sudjelovati u brojnim projektima i poslovima koji su vezani za IT. BiH ima jako dobru perspektivu. Još uvijek smo zanimljivi i kao djelatnici za strane firme jer smo vjerojatno povoljniji nego njihovo stanovništvo – smatra Rakić.

Kako je pojasnio, glavna primjena umjetne inteligencije je obrada podataka puno većom brzinom nego što je to moguće na neki drugi način. - Živimo u informacijskom dobu gdje smo okruženi podacima, u kojem bi obrada tih podataka, bez metoda strojnog učenja i drugih elemenata koje umjetna inteligencija provodi, trajala jako dugo. Umjetna inteligencija omogućuje nam da u relativno brzom vremenu uočimo probleme te da samim tim, zbog strojnog učenja, spoznamo neke nove probleme koji do sad još uvijek nisu uočeni – pojasnio je on.

S obzirom na rastuću potražnju za stručnjacima u području umjetne inteligencije, Sveučilište u Mostaru prepoznalo je potrebu za obrazovnim programima koji će studentima omogućiti stjecanje znanja i vještina potrebnih za buduće izazove. Rakić naglašava da je pokretanje diplomskog studija Primjene umjetne inteligencije ključan korak u obrazovanju kadra koji će moći odgovoriti na globalne tehnološke promjene.

Sam program studija dizajniran je kako bi studentima pružio temeljno razumijevanje umjetne inteligencije, a istovremeno im omogućio specijalizaciju u određenim područjima kroz širok spektar izbornih predmeta. - Osnovni predmeti poput strojnog učenja, dubokog učenja i podatkovne znanosti i inženjerstva čine jezgru programa. Osim toga, studenti će birati izborne predmete koji će odgovarati promjenama i potrebama na tržištu, odnosno koji im mogu najviše pomoći u njihovom budućem zanimanju, u skladu s njihovim željama, zanimanjima, ali i potrebama poslodavca ukoliko su zaposleni - kaže Rakić.

Jedna od prednosti ovog programa je da se studiranje odvija online, na daljinu. To omogućava studentima pristup predavanjima i materijalima bez obzira na njihovu lokaciju, čime se otvaraju vrata širokom spektru polaznika. - Svi studenti mogu pristupiti nastavi iz udobnosti svog doma, a materijali su dostupni u vremenu koji njima odgovara - dodaje Rakić.

Ova prilagodljivost je posebno važna za studente koji već rade, a žele nadograditi svoje znanje ili se specijalizirati u AI tehnologijama. Rakić također napominje da će za studente koji nisu izravno povezani s tehničkim studijima biti organizirani razlikovni ispiti kako bi se osigurala njihova spremnost za pohađanje programa.

Cyber sigurnost kao nužnost u digitalnom svijetu

Jedan od ključnih aspekata umjetne inteligencije je njezina primjena u različitim sektorima. Rakić naglašava da će studenti s diplomom iz ovog područja biti ključni za daljnji razvoj primjene AI tehnologija u medicini, financijama, industriji i drugim područjima.

Emil Brajković, voditelj studija informatike na SUM-u, također vidi veliki potencijal u interdisciplinarnoj suradnji. - Kada studenti završe ovaj diplomski studij očekujemo i dalje da ćemo s njima nastaviti suradnju na raznim istraživačkim projektima. Osim toga, imamo studente koji su već zaposleni u nekoj od IT firmi u Mostaru. Poslodavci su prepoznali njihov talent već nakon mature, zaposlili su ih, studiraju kod nas. To je, na primjer, savršena situacija i za studenta i za nas – smatra Brajković.

Kako je podvukao, primjena umjetne inteligencije danas obuhvaća širok spektar područja, ali i sama informatika nudi mnogo različitih smjerova. Ne mora svaki informatičar nužno raditi na razvoju umjetne inteligencije, jer postoje brojni drugi aspekti informatike kojima se mogu baviti. Dok će neki stručnjaci svoje karijere graditi upravo na AI tehnologijama, drugi će se posvetiti drugim poljima informatike, koja također pružaju mnogo prostora za profesionalni razvoj.

Uz sve prednosti koje donosi umjetna inteligencija, neizbježna je i potreba za zaštitom podataka i digitalne infrastrukture. Cyber sigurnost postaje ključno pitanje u digitalnom svijetu, a Sveučilište u Mostaru nije zanemarilo ovu važnu komponentu. - Nažalost, živimo u takvom svijetu gdje loši momci uvijek vrebaju da nešto naprave naopako. Ne može se izbjeći taj vid obrazovanja koji moramo pružiti kroz ovaj studij, kao i kroz studij informatike – smatra Brajković.

Stoga će novi diplomski studij već kroz prvu godinu ponuditi predmet koji se zove ''Kibernetička sigurnost''. U nekim sljedećim godinama, pojašnjavaju sugovornici, kako se studij bude razvijao, tih će predmeta biti sve više. Pokretanje diplomskog studija Primjene umjetne inteligencije na Sveučilištu u Mostaru predstavlja ključan korak u razvoju stručnjaka koji će oblikovati budućnost Bosne i Hercegovine, ali i šire regije. Prijava za upis na ovaj studij moguća je do 31. listopada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije