Manipulacije nakon ždrijebanja petnaestog izaslasnika

Vlast izgubila većinu u Domu naroda, ali za položaj Vijeća ministara to nema nikakvu ulogu

03.07.2024.
u 21:52

Uspješno su na jedan dan tvorci magle uspjeli uvjeriti javnost kako su se, nakon ždrijebanja za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojemu je SNSD izgubio jedan mandat, automatski stvorili uvjeti za rekonstrukciju državne koalicije, piše Večernji list BiH. Nakon toga su se čula objašnjenja kako vladajuća koalicija više nema većinu u državnome Domu naroda, ali da je po tim tumačenjima moguće zamijeniti SNSD iz vlasti, ali i HDZ Bosne i Hercegovine. Teoretski, ali i stvarno to je bilo moguće napraviti i bez ikakva ždrijebanja u Središnjem izbornom povjerenstvu, koje je gotovo dvije godine nakon održanih izbora konačno presudilo tko će biti 15. izaslanik. A što pak najbolje govori o toj instituciji, ali i državi Bosni i Hercegovini, u kojoj se saga oko posrednih izbora završava nakon toliko mjeseci.

Jednostavna procedura

Naime, Vijeće ministara se bira, uključujući potvrdu mandatara, isključivo procedurom kroz Zastupnički dom Parlamenta, dok pak Dom naroda, nažalost, nema nikakvu ulogu u tome procesu, što bi pak za Hrvate kao najmanje brojan narod bilo značajno. Ministri i zamjenici ministara stupaju na dužnost odmah nakon potvrde Zastupničkog doma, a jednako tako se odvija i procedura njihove smjene ili pak imenovanja novoga saziva ili novoga ministra. Trenutačno u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine vladajući SNSD ima trojicu izaslanika, jednako koliko i HDZ Bosne i Hercegovine. Iz probošnjačke "trojke" tek je jedan izaslanik, a on dolazi iz redova Naroda i pravde, dok je preostalih četvero Bošnjaka iz grupacije bliske SDA. Iz srpskoga pak kluba, uz SNSD-ove izaslanike, u državnom Domu naroda nalazi se jedan član SDS-a i PDP-a. Istodobno, u hrvatskome klubu jedan je član iz HDZ-a 1990., kao i jedan izaslanik iz sarajevskog političkog kruga. Jasno je kako sa sedam od ukupno 15 ruku većina, koja je također rijetko skladna, SNSD, HDZ i "trojka" nemaju većinu za donošenje odluka. No, jednako je tako jasno kako oporba nije ni blizu toliko jedinstvena unutar gornjeg doma državnog Parlamenta. Nije posve za zanemariti tu činjenicu jer sada iz vladajuće "petorke" ne mogu jednostavno donositi odluke, ali to je bila situacija čak i u donedavnim okolnostima, kada su imali osam od 15 ruku. A odgovor zašto je to tako, leži u najprije složenom sastavu ovoga doma, kao i složenim procedurama odlučivanja. Naime, Dom naroda može, primjerice, staviti veto na zakon koji je već usvojen u Zastupničkom domu. Ako većina srpskih, hrvatskih ili bošnjačkih izaslanika zaključi da taj zakon ugrožava vitalni nacionalni interes jednog od konstitutivnih naroda, tada ulaže veto na taj zakon. Uz taj politički put osporavanja određenog zakona ili propisa, postoje i proceduralne zapreke koje je moguće zloporabiti kako se ne bi mogle donijeti određene odluke. Upravo tome mjesecima svjedoči Dom naroda Parlamenta BiH, koji blokiraju bošnjački izaslanici. I to korištenjem kvoruma za (ne)odražavanje sjednica.

Većina iz Kinder jajeta

Kvorum u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH definiran je kao dvotrećinska većina, pri čemu ta većina vrijedi za svaki od triju konstitutivnih naroda: Bošnjake, Hrvate i Srbe. To znači da je za kvorum potrebna nazočnost najmanje devet od ukupno 15 izaslanika. Pri tome na sjednicama moraju biti nazočna najmanje tri izaslanika iz reda svakog konstitutivnog naroda. Nedavno je ponovno jedna sjednica Doma naroda prekinuta zbog nedostatka kvoruma jer su je napustili svi izaslanici iz Kluba bošnjačkog naroda. A takvo što rade posljednjih nekoliko mjeseci. Čak iako, primjerice, Zakon o Ustavnome sudu, kojemu se protive, mogu osporiti u donjem, Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Čelnik HDZ-a BiH je nakon susreta s vladajućom većinom također relativizirao rasplet u SIP-u oko izvlačenja novog izaslanika iz Kinder jajeta. - Ako imamo dogovor koji smo sada ojačali, onda ne treba brinuti za neke izjave da će netko razriješiti Vijeće ministara ili ne znam što uraditi. Vidjeli ste da sada ne funkcionira Dom naroda jer bošnjački klub ne želi doći na sjednicu - naveo je Čović. Po njemu, taj rasplet neće imati utjecaj na sastav Vijeća ministara BiH. - Što se mene tiče, baš nikakav. Što se tiče Doma naroda, jer se to odnosi na taj dom, vrlo je jasno - ako imate većinu, ona je jasna; ako nemate, onda imate problem. Je li neka stranka s tri ili četiri mandata, to je irelevantno - istaknuo je HDZ-ov Čović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?