MOSTAR

Vlasti upozoravaju na visoke kazne nakon desetaka požara u Hercegovini

02.08.2024.
u 19:32

Vlasti u Hercegovini upozorile su u petak građane na razmjerno visoke kazne od maksimalnih 12 godina zatvora kako bi skrenule pozornost na činjenicu da je 95 posto požara izazvano ljudskim nemarom te pomogle gasiteljima koji su na izmaku snaga,  ali ipak uspijevaju spriječiti teže posljedice vatrene stihije.

Golemi stupovi bijeloga dima izdižu se danima oko Mostara, a pepeo pada po cijelome gradu. Izgorjele su velike površine niskog raslinja, trave i šume.

Gasitelji su ipak posljednjih dva dana uspjeli obraniti sva prigradska naselja, Jasenicu, Kruševo, Dobro selo i Krivodol, nadljudskim naporima. Na tome im je zahvalio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

U posljednja 24 sata zabilježeno je skoro 30 požara u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, čije je sjedište u ovome gradu. Uz Mostar, najveći je broj požara u Čapljini, gdje je tijekom dana izgorio jedan pomoćni objekt, dok su gasitelji uspjeli spasiti pekaru u mjestu Počitelj.

Danima u Hercegovini vladaju iznimno visoke temperature. No, šef Vatrogasne postrojbe u Čapljini Mate Jurković tvrdi kako je najveći broj požara izazvan ljudskim nemarom ili pak namjerno.

"Odgovorno tvrdim da je u 95 posto slučajeva za požar kriv čovjek", rekao je Jurković.

Ranije ovoga mjeseca je mostarska policija objavila da je uhitila piromana koji je na tri mjesta izazvao požar.

Zbog toga su policijske vlasti u petak uputile upozorenje građanima i citirale zakonske odredbe po kojima su za izazivanje požara predviđene višegodišnje zatvorske kazne.

Do 12 godina zatvora predviđene su kazne za izazivanje požara u posebnim šumama, dok je za pak za ugrožavanje ljudi od požara predviđena kazna do pet godina zatvora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?