Predsjednica Europske komisije u Jablanici

Von der Leyen: Europa nije zaboravila BiH. Bit ćemo vaši prijatelji i partneri

Ursula von der Leyen u Jablanici
Foto: AMEL EMRIC/REUTERS
1/3
24.10.2024.
u 18:21

- Bit ćemo vaši prijatelji i partneri. Vidjeli ste da je odmah aktiviran Mehanizam civilne zaštite i bilo je dirljivo vidjeti ljude, dobrovoljce iz raznih država kako pomažu pogođenim područjima. Budite sigurni da je Europa uz vas - dodala je von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je Europska unija spremna pomoći Bosni i Hercegovini u saniranju posljedica klizišta i bujičnih poplava koje su pogodile dijelove Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije u noći s 3. na 4. listopada.

- Zaprepaštena sam razmjerima štete koju sam vidjela u Donjoj Jablanici. Moje misli su s ljudima koji su o ovoj nesreći izgubili svoje najdraže. Čula sam da se nesreća dogodila usred noći, ljudi nisu imali šansu pobjeći. Želim poručiti kako je Europa uz vas, tu smo kako bismo ostali. Želimo pomoći u sanaciji i obnovi uništenoga - izjavila je von der Leyen prigodom posjeta Donjoj Jablanici.

Poručila je kako Europa nije zaboravila Bosnu i Hercegovinu.

- Bit ćemo vaši prijatelji i partneri. Vidjeli ste da je odmah aktiviran Mehanizam civilne zaštite i bilo je dirljivo vidjeti ljude, dobrovoljce iz raznih država kako pomažu pogođenim područjima. Budite sigurni da je Europa uz vas - dodala je von der Leyen.

U njezinoj pratnji prilikom obilaska Donje Jablanice bili su načelnici gradova pogođenih poplavama Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač te predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Buhač je u kratkoj izjavi istaknula kako se sve mjerodavne institucije moraju angažirati na popunjavanju aplikacije za dobivanje europskih sredstava za sanaciju štete.

- Mi kao zemlja kandidat imamo mogućnost aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU. Koliko ćemo sredstava uspjeti dobiti, ovisit će o tome koliko smo ozbiljni i predani tom zadatku. Činjenica je da imamo 12 tjedana od nesreće da predamo tu aplikaciju. Prošla su već tri tjedna i čeka nas opsežan i težak posao kako bismo popunili samu aplikaciju. Vjerujem da možemo i da ćemo uspjeti u tome - kazala je Buhač.

Ona je istaknula kako se iznimno bitnim pokazalo to što je Bosna i Hercegovina u procesu pridruživanja Europskoj uniji dobila status zemlje kandidatkinje, jer je upravo ta činjenica omogućila domaćim vlastima da apliciraju za europska sredstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije