Vraćaju nam se ekstremne vrućine, ponovno će lokalno biti 40 °C

bazen, sunčanje, ljeto
Shutterstock
27.07.2024.
u 11:36

Na Facebook stranici BH Meteo najavili su ponovni dolazak ekstremnih temperatura u Bosnu i Hercegovinu. - Osvanulo je svježe srpanjsko jutro kakvih je nedostajalo u dosadašnjem dijelu ljeta. Na Bjelašnici (Rakitnica) svega 5 °C, a i u nizinama većeg dijela zemlje temperature su se jučer ujutro, nakon duljeg vremena, spustile ispod 15 °C - objavili su iz BH Metea. Kako navode, nakon kratkog predaha, danas nam se ponovno vraćaju vrućine.

Treći toplinski val

Vikend nam donosi dnevne temperature lokalno oko 40 °C. Do kraja mjeseca očekuje se bez značajnije kiše uz nastavak suše - napisali su na Facebook stranici BH Meteo. Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu do pred kraj srpnja. Danas (subota) bit će sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar će biti slab, uglavnom, istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura bit će od 14 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 26 do 33, na jugu 36 °C. U nedjelju se očekuje sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Ponegdje na sjeverozapadu moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar će biti slab, uglavnom, istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura bit će od 16 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 30 do 36, na jugu do 39 °C. U ponedjeljak će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Razvojem naoblake ponegdje u planinskim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar će biti slab, uglavnom istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura bit će od 16 do 21, na jugu do 23, a dnevna od 26 do 33, na jugu 36 °C. Stabilno i sunčano vrijeme prognozira se do 3. kolovoza. Potom su od 4. do 9. kolovoza izgledni česti ljetni pljuskovi. Od nedjelje, 28. srpnja, maksimalne dnevne temperature bit će u granicama novog, trećeg po redu, toplinskog vala. Objavljena je i prva velika prognoza za jesen. Iako meteorološka jesen počinje u rujnu, već sada možemo pratiti određene čimbenike koji utječu na nadolazeće vremenske prilike. Primjerice, možemo vidjeti da se u Tihi ocean vraća La Niña koja dirigira jesensko vrijeme na sjevernoj hemisferi, posebno u Sjevernoj Americi. La Niña i El Niño označavaju fluktuacije temperature gornjih slojeva vode u središnjem i istočnom dijelu Tihog oceana. El Niño je povezan s poremećajem obrazaca vjetra, što znači toplije temperature površine oceana u istočnom i središnjem Pacifiku, a La Niña donosi niže temperature Tihog oceana oko ekvatora te je povezana s poplavama i sušama.

Više oborina

S obzirom na to da nam dolazi La Niña, možemo analizirati kako je ona utjecala na vremenske prilike u prošlosti jer je bila aktivna u nekoliko jesensko-zimskih sezona, piše Severe Weather. Tada smo imali ispodprosječne temperature iznad Aljaske i dijelova Kanade. Zapadni dio SAD-a bio je topliji, s hladnijim anomalijama koje su se kretale prema sjeveroistoku i krajnjem sjeverozapadu zemlje. Nad većim dijelom Europe zabilježena je hladnija fronta zbog prevladavajućeg sjevernog strujanja koje je potaknuo visoki tlak u sjevernom Atlantskom oceanu. Treba napomenuti da La Niña izvire u Tihom oceanu pa neće utjecati na vremenske obrasce na području Europe kao što utječe na SAD ili Kanadu. Ipak, ona može značiti sušniji trend na zapadu i više oborina u središnjim i istočnim dijelovima Europe. Svjetska meteorološka organizacija objavila je kako postoji 60 posto izgleda da će se uvjeti La Niñe pokazati između srpnja i rujna te 70 posto između kolovoza i studenoga. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?