službeni podaci Porezne uprave FBiH

Vrtoglav iznos primanja u Federaciji BiH: Ovo je pet najviših plaća u ovoj godini

plaća
12.08.2024.
u 18:09

Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, najviša plaća u iznosu 395.685 KM isplaćena je u djelatnosti proizvodnje

Posljedice ekonomske krize, inflacije i svakodnevnih udara na životni standard građana izgledaju tek kao blagi povjetarac za određeni broj zaposlenih, čija mjesečna primanja dosežu vrtoglave iznose.

Informaciju o pet najviših plaća isplaćenih u 2024. godini Avaz je dobio od Porezne uprave FBiH.

Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, najviša plaća u iznosu 395.685 KM isplaćena je u djelatnosti proizvodnje. Na osnovu podataka iz mjesečnog izvjećaja o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak, na drugom mjestu je zaposlenik angažiran u djelatnosti trgovine na veliko s iznosom 258.195 KM.

Poreznoj upravi BiH prijavljena je i isplata 251.565 KM službeniku u oblasti novčarskog posredovanja, a 200.350 KM, odnosno po 142.763 KM zaradila su još dvojica trgovaca, zaposlenika u djelatnosti trgovine, odnosno trgovine na veliko.

- Vidimo da i kod nas postoje visoke plaće i naknade menadžerima, kojima se stimulira njihov rad. To izgleda nesrazmjerno u odnosu na nas, obični narod, ali to je svjetski trend koji prate i naše tvrtke, kako bi zadržale svoje menadžere i na taj način ih stimulirale. Definitivno je pozitivno što uredno iskažu i plate porezne obveze – kaže profesor Ekonomskog fakulteta iz Mostara Nikola Papac.

Istovremeno, minimalne zarade u FBiH iznose 619, u RS 900 KM, a prosječna isplaćena neto plaća u svibnju na razini BiH je 1.388 KM. Na iznos prosječne plaće, svakako, utječu i rekordne mjesečne isplate u pojedinim djelatnostima.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije