Nevena Pandža, magistra nutricionizma

Za blagdane dobijemo i do 2,5 kg, samo ručak ima više od 1500 kcal

01.01.2019.
u 18:00

Nevena Pandža, magistra nutricionizma iz Mostara, u intervjuu za Večernji list govori o blagdanskim navikama Hercegovaca, broju kalorija koje se unesu tijekom Božića ili Nove godine. Pandža savjetuje i kako i što jesti da se izbjegne prejedanje te kako detoksirati organizam nakon blagdana.

Koliko se prosječno čovjek udeblja za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i praznika?

Istraživanja navode kako ljudi u prosjeku za blagdane dobiju od 1 do 2,5 kg. Također, u dane Božića i oko Nove godine, mnogi u danu unesu i do 6000 kcal, što je od 2 do 3 puta više od preporučenog energetskog unosa za prosječnog muškarca i ženu. Budući da se u blagdanskim danima više sjedi i manje kreće, usmjereni smo na druženje s dragim ljudima i isprobavanje delicija, rekla bih da je većina ljudi svjesna i spremna za dobivanje kojeg kilograma “viška”.

Pretjeruje li se u Hercegovini u ovo vrijeme s hranom?

U blagdansko vrijeme veliki fokus stavlja se na hranu i piće, karakteristično kao i za svako slavlje. U našoj kulturi hrana ima veliku ulogu u svemu što obilježavamo. Pripremaju se razna tradicionalna jela, isprobavaju se i novi recepti, kod rodbine i prijatelja idemo na ručak ili večeru. Čest je slučaj da u blagdanskim danima uopće ne osjećamo tjelesnu glad (nema kruljenja u želudcu), više je prisutna emocionalna glad potaknuta signalima iz mozga kad uočimo jela koja volimo i koja obilježavaju važne trenutke provedene u dobrom društvu.

Koliko božićni ili novogodišnji ručak (sarma, pečenka i desert) u prosjeku imaju kalorija?

Jako je teško pričati o točnim brojkama jer sastav jela i kalorijska vrijednost ovisi o recepturi jela, ali, okvirno, 100 g sarme ima 130 kcal. Po obroku se serviraju 2-3 sarme što nam daje brojku i do 390 kcal. Sarma se često jede uz pire krumpir ili kruh. Oko 100 g pirea je 90 kcal, a jedna kriška kruha oko 50 kcal. Pečeno meso, okvirno, na 100 g ima 260 kcal, 100 g francuske salate oko 180 kcal, a komad čokoladne torte od 100 g ima oko 430 kcal. Brojka unosa svakako se povećava kad dodamo narezano suho meso i sir, sokove, alkohol, pite, peksimete i druge kolačiće.

Kako bi, koliko i što trebalo jesti tijekom blagdana da bi se bilo umjereno?

Tijekom blagdana unosimo veliku količinu masnijih, pečenih, slatkih jela koja se teže probavljaju u našem organizmu i uzrokuju probavne smetnje. Mnogo bi pomoglo kada bi se tijekom dana unijela odgovarajuća količina obične vode i mineralne vode obogaćene magnezijem. Kada ste žedni, preskočite sok, uzmite vodu! Ako ćete imati obilniji obrok, koji uključuje sarmu ili japrak te pečeno meso, u tom slučaju možete “preskočiti” suhomesnate proizvode i sir, pogotovo ako ste ih konzumirali tijekom doručka. Uz sarmu ili japrak, koje sadrže rižu, odaberite ili pire krumpir ili kruh, s obzirom na to da nam je oboje izvor ugljikohidrata. Pečeno meso servirajte s prilogom od povrća koje ste napravili na drugačiji način, primjerice s pečenim prokulicama s listićima badema, slaninom i parmezanom. Uz francusku salatu, servirajte i zelenu salatu, salatu od cikle i salatu od kiselog kupusa koje će doprinijeti unosu antioksidansa, vlakana i vitamina te minerala. Ne morate probati sve kolače! Po svojim preferencijama odaberite jedan kolač u kojem ćete uživati. Budite umjereni u unosu alkohola te uz njega služite običnu vodu, a vino se svakako može razblažiti s mineralnom ili običnom vodom. Veći blagdanski ručak neka sa sobom vuče i veću blagdansku šetnju. Tih dana manje koristite auto i dizala, pješačite i koristite stube.

Kako se detoksirati nakon blagdana?

Naše tijelo ima dobro razvijen sustav koji ima svoje vlastite ugrađene mehanizme za detoksikaciju i uklanjanje toksina: kožu, pluća, bubrege, jetru, crijeva, limfni sustav...

Naše tijelo neprestano filtrira, razgrađuje, izlučuje toksine i otpadne tvari, kao što su lijekovi, probavne tvari, alkohol, mrtve stanice, zagađivače iz zraka, razne kemikalije i dr. Potrebno je piti velike količine vode, zatim birati svježu, lokalnu i sezonsku hranu, a industrijske proizvode ograničiti u svojoj prehrani. Svaki dan jedite bar dva serviranja voća i tri serviranja povrća (razne boje nose različite antioksidanse). Uvrstite leguminoze (grašak, mahune, slanutak...) u prehranu. Unos tekućine treba biti adekvatan kroz cijeli dan u obliku negazirane i gazirane vode, nezaslađenih biljnih čajeva i 100% voćno-povrtnih sokova i smoothieja. Također, birajte cjelovite žitarice i proizvode od cijelog zrna (heljda, raž, proso, ječam, zob, integralne oblike peciva, tosta i tjestenine...). Redovito konzumirajte orašaste plodove i sjemenke te koristite začine i začinsko bilje. Birajte hladno prešana biljna ulja poput maslinovog, bučinog, lanenog, sezamovog, konopljinog, kokosovog...

Pokrenite se, svaki korak pokreće naš organizam da se riješi štetnih tvari.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije