Potpisan ugovor između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Banjalučke biskupije

Za obnovu Opatije Marija Zvijezda te izgradnju centra sv. Josipa u Drvaru 180.000 eura

12.09.2024.
u 20:57

„Potpora ovim projektima simbol je naše zajedničke odgovornosti za očuvanje kulturne baštine i identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini," kazao je Zvonko Milas

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović danas je nazočio svečanom potpisivanju ugovora u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banja Luci, kojim se osigurava potpora projektima Banjalučke biskupije.

Ovaj ugovor proizašao je iz odluke Vlade Republike Hrvatske, koja je na svojoj 15. sjednici 25. srpnja 2024. godine proglasila projekte Banjalučke biskupije projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Riječ je o dva značajna projekta, obnovi Opatije Marija Zvijezda u Banja Luci, povijesnog samostana koji je igrao važnu ulogu u razvoju lokalne zajednice, te izgradnji liturgijsko-pastoralnog centra sv. Josipa u Drvaru, koji će služiti kao prostor za okupljanje i aktivnosti lokalne zajednice, uključujući kulturne i društvene događaje. Ukupna vrijednost potpore ovim projektima iznosi 180.000,00 eura, od čega će 65.000,00 eura biti izdvojeno za obnovu Opatije, a 115.000,00 eura za izgradnju pastoralnog centra, priopćio je  Ured predsjedatelja DN PS BiH.

„Potpora ovim projektima simbol je naše zajedničke odgovornosti za očuvanje kulturne baštine i identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini," kazao je Zvonko Milas, naglasivši važnost međusobne suradnje.

Naglašeno je kako ova potpora pokazuje jasnu opredijeljenost Vlade Republike Hrvatske za očuvanje interesa Hrvata u svim dijelovima BiH, kroz kontinuiranu suradnju sa svim institucijama, uključujući i Katoličku crkvu, koja je stoljećima važan oslonac hrvatskom narodu u BiH.

Na svečanosti su sudjelovali, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Darijana Filipović, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, biskup banjolučki mons. Željko Majić, generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić, kao i predstavnici vjerskog života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije