Vjerovali ili ne, neke od navika za koje vjerujete da su dobre vam čine više štete nego koristi.
Stručnjaci otkrivaju kako razlikovati stvarnost od fikcije!
Zašto ne gubim kilograme?
Ako imate problema s mršavljenjem, možda donosite krive odluke bazirane na neprovjerenim informacijama. Nutricionist otkriva u koje to mitove trebate prestati vjerovati kako biste lakše i brže stigli do cilja.
Kalorija je kalorija
Netočno. Ovaj mit nikako da nestane i pomogne ljudima da budu i ostanu zdravi, napominje nutricionist dr. Mark Hyman. Naravno, ako jedete 20 000 kalorija u danu, pa i ako dolaze od voća i povrća, sigurno ćete nakupiti viška kilograma, no ne toliko koliko biste ih dobili da kalorije samo unosite iz slatkiša i procesuirane hrane.
„Vaše je tijelo kompleksnije od jednog matematičkog problema, a svaki vaš zalogaj utječe na hormone, procese u mozgu i metabolizam. Važna je dakle kvaliteta kalorija, a ne količina.
Zobena kaša je zdrav doručak
Ne uvijek: Možda bi bilo za početak pametno kupovati već pripremljene obroke u dućanima s raznim dodacima jer tako sigurno možete računati na prevelik unos šećera.
“Zobena kaša se smatra zdravim obrokom jer utječe na snižavanje kolesterola, ali često se u onim već spremnim za grijanje nalazi puno šećera, što vodi do naglog skoka šećera u krvi, što će samo u konačnici pojačati glad“, napominje dr. Hyman.
Jaja su loša za kolesterol
Suprotno popularnom mišljenju, kolesterol u hrani koju jedete ima jako malo utjecaja na razine kolesterola u krvi. Šećer i ugljikohidrati potiču stvaranje lošeg kolesterola, a jaja nemaju veze s tim. Istraživanje provedeno prije 5 godina nije pronašlo nikakvu poveznicu između žutanjka i povišenog kolesterola.
Dijetni napitak je bolji od ostalih gaziranih sokova
Ovo jednostavno nije istina. „Umjetni zaslađivali su tisuće puta slađi od šećera i aktiviraju naš genetski program i ljubav prema slatkom više od ostalih supstanci“, navodi liječnik te dodaje kako prevare metabolizam da je šećer na putu što uzrokuje izlučivanje inzulina i stvaranje masnih naslaga na području trbuha.
Doručak je najvažniji obrok u danu
Prema riječima stručnjaka, ovaj mit se treba razbiti jer unatoč istraživanjima preskakanje doručka neće utjecati na gubitak kilograma i opće zdravlje. Stručnjaci napominju da je važnije slušati svoje tijelo i jesti kada osjetite glad.
Med ili sirup agave su najbolji izvori šećera
Šećer je šećer i neće nikome pomoći traženje odgovora u drugim namirnicama. „Ako gledamo iz perspektive osobe koja želi izgubiti kilograme, med i agava su kalorični“ dodaje nutricionist. Cilj je je smanjiti unos šećera a ne ga zamijeniti drugim šećerom.
Puno malih obroka ubrzava mršavljenje
Neki će stručnjaci savjetovati kako je potrebno jesti svaka sva do tri sata kako bi metabolizam radio najbolje. No nekim ljudima to nikako ne odgovara jer nakon tako malih obroka samo osjećaju glad. Ono što se može dogoditi jest i unos puno više kalorija nego da jedemo par obroka u danu, a dulje čekanje između obroka može resetirati cijeli sistem i dati vam više energije te potaknuti proces mršavljenja.
Birajte proizvode koji sadrže malo masnoća
Znate li zašto je avokado jedna od omiljenih namirnica stručnjaka za hranu? Jer se ne debljate zbog masnoća! „Masnoće nisu problem, od zdravih masnoća možete samo profitirati, a oni proizvodi koji sadrže malo masnoća često sadrže puno šećera kako bi bili boljeg okusa.“, napominje dr. Hyman te savjetuje da si priuštite malo kozjeg sira, ali ako želite mlijeko ili jogurt, izbjegavajte proizvode s malo masnoće.
Od čaše vina ćete bolje spavati
Možda je tako, ali kada pijete alkohol prije spavanja moguće je da ćete se tijekom noći često buditi. Kvaliteta sna određuje skoro sve funkcije pa tako i nakupljanje kilograma.
Namirnice bez glutena su zdravije
Kolač je kolač, pa i ako ne sadrži gluten. Dr. Hyman savjetuje da odabirete namirnice koje prirodno ne sadrže gluten, poput povrća, proteina i zdravih masnoća. Vlakna su također potrebna kako bi ugasila želju za hranom i regulirala probavu.
Bez jake volje nema mršavljenja
Razlog zašto toliko volimo hranu nije u manjku discipline, jednostavno smo biološki „ovisni“ o šećeru, a snaga volje tu ne pomaže“, kaže Hyman. Važno je paziti na količinu unosa i tu je sva pamet, umjerenost je uvijek najbolji put.