Kolegij Vijeća ministara skinuo s dnevnog reda točku o imenovanju

Zakompliciralo se imenovanje ravnatelja SIPA-e, zbog Radinkovića moguća nova kriza vlasti u BiH

17.09.2024.
u 15:58

Imenovanje novog ravnatelja Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) (ne)očekivano se zakompliciralo, a potvrda toga došla je pred jučerašnju sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kada je Kolegij Vijeća ministara skinuo s dnevnog reda točku o ovom imenovanju.

Bez dogovora

Protiv uvrštavanja ove točke na dnevni red bila su dva od tri člana Kolegija, odnosno predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i ministar obrane Zukan Helez. Razlog je činjenica da je resorni ministar Nenad Nešić za novog ravnatelja SIPA-e predložio Slobodana Radinkovića koji je trenutačno načelnik Policijske uprave Doboj. Osim što nije bio prvorangirani u proceduri koju je proveo Neovisni odbor, Radinković je sporan jer se njegovo ime nalazi u kontroverznim Sky prepiskama osoba za koje je utvrđeno da se bave kriminalom i iz čijih se razgovora može sumnjati da su povezane s Radinkovićem.

U svibnju ove godine unutar aplikacije Sky presretnut je razgovor dviju "sigurnosno zanimljivih" osoba, a u kojem tada govore da će Radinković biti izabran za novog ravnatelja SIPA-e i da će za načelnika PU Doboj postaviti "njegova čovjeka koji će ih opet paziti". Jedan od aktera ovog razgovora je i Dario Jekić, inače kandidat za vijećnika u Doboju. Policijske agencije su potvrdile da je on pod istragom zbog organiziranog kriminala, a ranije je i osuđivan za ubojstvo. Osumnjičen je za više kaznenih djela, i to u okviru predmeta "Storage" koji je povezan s aplikacijama Sky i Anom.

Natječaj za ravnatelja SIPA-e raspisan je krajem tog mjeseca. Uz ministra sigurnosti Nenada Nešića, koji ga je formalno predložio, za Slobodana Radinkovića najviše su lobirali SNSD-ovi kadrovi iz Doboja, Sanja Vulić i Obren Petrović. Nepoznato je ima li Radinković punu potporu SNSD-a ili samo jedne, dobojske struje s kojom je, inače, ministar Nešić vrlo blizak.

Zato ne čudi što je ministar Nešić i jučer ponavljao da ne odustaje o Radinkovića kao kandidata za ravnatelja SIPA-e te da će partnerima iz Federacije odgovoriti "istom mjerom", što bi moglo značiti blokadu nekih drugih imenovanja na državnoj razini. Nema informacija da bi Radinković bio sporan ministrima iz "trojke" ili HDZ-a zbog nekog drugog razloga.

- Radinković se nije našao na dnevnom redu. To znači da je i dalje kandidat. Mi ćemo ustrajati na tome, a ako ne dođe do nekog dogovora, ovo vodi blokadi određenih odluka u Vijeću ministara. Bojim se da dok se ne riješi pitanje ravnatelja SIPA-e, nećemo imati imenovanje bilo koga na razini BiH - poručio je ministar Nešić.

Posljedice i odnosi

Inače, proceduru za izbor ravnatelja SIPA-e u najvećoj mjeri provodi Neovisni odbor koji je nakon intervjua sa sedam kandidata koji su se prijavili napravio rang-ljestvicu. Tri prvorangirana kandidata nakon intervjua bili su dosadašnji ravnatelj SIPA-e Darko Ćulum, Ljubiša Pandurević, trenutačni načelnik Financijsko-obavještajnog odjela SIPA-e u Banjoj Luci, i Slobodan Radinković.

Baš kao i Radinković, i Darko Ćulum navodno ima svoje lobiste u vladajućem SNSD-u. U medijima se spominje da bi ga u još jednom mandatu na čelu SIPA-e volio vidjeti Nebojša Radmanović, koji je član rukovodstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i jedan od utjecajnih dužnosnika SNSD-a. Izvori bliski SNSD-u kažu da Radmanović nije jedini koji bi radije birao Ćuluma nego Radinkovića.

Sve ovo ima i imat će određene posljedice i na funkcioniranje vlasti na državnoj razini. Odluke se ionako donose teško i sporo, a kada se stvori problem oko nekog kadrovskog rješenja, onda se to reflektira i na sve druge odluke.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković kazao je da postoje dvojbe oko Radinkovića i da postoje informacije kako nije riječ o tako kvalitetnom kandidatu i da sve dok se ne raščiste te teze, neće glasovati, a da postoji obveza da SIPA normalno funkcionira, što trenutačno i jest slučaj.

- Najlakše je blokirati i uvjetovati, to političarima donosi političke bodove, a ljude tjera iz BiH. Mi zasad nismo ni blokirali ni uvjetovali, imamo neke svoje stavove. Što sad odgovoriti na činjenicu da oni nisu spremni glasovati o Zakonu o sudovima, da blokiramo Vijeće ministara? Svatko tko blokira bilo kakav proces izravno zavlači ruku u džep svim stanovnicima Bosne i Hercegovine i to točno po izbornim jedinicama kako ih biraju - kazao je Konaković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije