ima rješenje za to

Zašto se javlja osjećaj nadutosti kada pojedemo salatu?

nadutost
13.05.2021.
u 09:17

Posuda puna lisnatog povrća sve češće je dio jelovnika ljudi koji nastoje da se zdravo hrane. Ali ako se poslije pojedene salate osjećate tromo i naduto, trebate znati da se to događa zbog crijeva koja se trude probaviti velike količine sirovog povrća.

„Salate su izvor vlakana“, navodi Well and Good.

„Iako su ona za vas izvrsna, u prevelikim količinama mogu da se „zaglave“ u probavnom traktu“, pojasnila je gastroenterolog dr Robin Čutkan, prenosi N12.

„Da biste riješili taj problem, povrće možete pre konzumiranja malo prokuhati na pari. Osim toga, špinat je dobar odabir jer je lakši za crijeva“, predlaže doktorica.

Recept za neugodnost u crijevima je dodavanje karfiola, brokole i mahunarki u vašu salatu.

„Grah i leblebije morate prvo isprati i ostaviti da se odstoje u vodi. Skuhajte ih i onda će imati bolji ukus, biti hranjivi i manje će poticati proizvodnju plinova, za razliku od konzerviranog graha“, dodala je.

Savjet stručnjaka za zdravlje probave dr Vinćenta Pedra je da salati dodate enzime koji će potaknuti probavu.

„Nedostatak probavnih enzima, koji razgrađuju makromolekule hrane u manje blokove, otežava probavu i potpunu apsorpciju hranjivih sastojaka. U osnovni, ako se često javljaju nadutost i plinovi, možda je krivac nedovoljan broj enzima“, objasnio je i dodao da godine imaju ulogu u proizvodnji istih.

„Stariji od 50 mogu proizvoditi manje ovih vitalnih jedinjenja, što znači da je njihovo dodavanje ishrani ključno“, rekao je dr Pedre.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije