Danas se otvara Glavno poštansko-logističko središte Hrvatske pošte Mostar

Završen veliki projekt kojim su BiH i Mostar stavljeni u europsku mrežu logističkih centara

HP Mostar logističko središte
26.06.2024.
u 08:00

Glavno poštansko-logističko središte namjenski je izgrađeno kao poslovno-logistički objekt površine 7000 četvornih metara, na 5 etaža, dok je vrijednost izgradnje osam milijuna KM.

Zahvaljujući strateškom pristupu i odluci da se krene u smjeru izgradnje logističke infrastrukture, rukovodstvo Hrvatske pošte Mostar uspjelo je realizirati projekt koji će imati dugoročne pozitivne posljedice za ukupan poštanski promet, ne samo u BiH već i šire, omogućujući i time snažnije uvezivanje s Europskom unijom prema kojoj, kao zemlja, stremimo, piše Večernji list BiH.

Naime, danas se na Bišću polju pored Mostara svečano otvara Glavno poštansko-logističko središte, a o značaju događaja svjedoči i najava dolaska brojnih dužnosnika sa svih razina vlasti, predstavnika javnog, društvenog života, kao i poslovne zajednice. Ideja o realizaciji ovako značajnog projekta nastala je davne 2006. godine, a sada, kada je realizirana, omogućit će podizanje logističkih kapaciteta na značajno višu razinu, a kada se tomu dodaju i nova tehnološka rješenja, koja će ubrzati aktivnosti, dolazimo do zaključka kako Hrvatska pošta Mostar postaje prepoznata kao lider u procesima koji sve više dobivaju na značaju u vremenima brzih promjena koje traže brz i učinkovit odgovor.

Karakteristike i planovi

Glavno poštansko-logističko središte namjenski je izgrađeno kao poslovno-logistički objekt površine 7000 četvornih metara, na 5 etaža, dok je vrijednost izgradnje osam milijuna KM.

Mate Rupčić, predsjednik Uprave i generalni direktor Hrvatske pošte Mostar, kazao je za Večernji list kako do kraja godine planiraju završetak projekta tehnološkog opremanja Sortirnice sa sustavom za automatsko sortiranje paketa.

 

 

- Možemo se pohvaliti kako ćemo biti prva pošta u BiH koja će u procesima sortiranja paketa koristiti inovativna automatizirana tehnološka rješenja. Tehnologija automatskog sortiranja povećat će kvalitetu te, što nam je najvažnije, kapacitet sortiranja pošiljki i paketa brze pošte - objasnio je Rupčić.

Kao društveno odgovorno poduzeće, Hrvatska pošta Mostar je u realizaciji projekta planirala ovaj objekt učiniti energetski samoodrživim kroz projekt postavljana solarnih panela, a s obzirom na djelatnost i veličinu voznog parka kojim raspolaže u krugu objekta planira i izgradnju interne benzinske crpke te praonice vozila.

Okončanjem izgradnje GPLS-a stvorili su, dodaje generalni direktor HP-a Mostar, infrastrukturnu pretpostavku za budući rast i razvoj Društva, osobito u segmentu logističkih usluga koje planiraju nuditi na tržištu.

- Bit ćemo osposobljeni nuditi klijentima logističke usluge skladištenja, brze obrade narudžbe, kao i dostave brzom poštom. Ovim projektom konačno smo Mostar stavili u europsku mrežu logističkih centara - naglasio je Rupčić.

Strateški položaj

Kada se pogledaju karakteristike i značaj projekta, jasno je kako je riječ o važnom koraku za budući razvoj logističkih kapaciteta u BiH. Izgradnja ovog objekta predstavlja temeljnu infrastrukturu koja će značajno unaprijediti logističke usluge, osobito u segmentu brze dostave paketa, kako u unutarnjem tako i u međunarodnom prometu.

 

 

Novi objekt smješten je na strateškoj lokaciji, cestovno je povezan sa svim važnim prometnicama, u blizini mostarske Zračne luke, što omogućuje i bolju prometnu povezanost sa svijetom. Pozicija ovog objekta dovoljno govori o strateškom značaju u vremenu kada se traži brza i učinkovita dostava paketa, a odabir Mostara, kao i blizina Zračne luke, ali i prometnih pravaca, pa tako i onih koji će se uskoro graditi, poput dionica autoceste na koridoru Vc, nametnuo se kao sasvim logična odluka.

Nije nevažno za navesti kako će upravo Bišće polje kod Mostara uskoro biti i međunarodno značajno raskrižje prometnih pravaca, i to s jedne strane autoceste koja će spajati jug i sjever BiH, kao i brze ceste koja se gradi od Mostara, preko zapadne Hercegovine prema Hrvatskoj. Prometni pravci u profilu autoceste/brze ceste nose i potencijal za daljnji razvoj gospodarstva, a Hrvatska pošta Mostar u tom će procesu biti partner i aktivni sudionik kroz podizanje razine svojih usluga. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije