Kad se spomene trovanje hranom, većina ljudi automatski pomisli na perad, jaja ili neke pokvarene mliječne proizvode, međutim, jedan događaj u Indiji pokazao je da se može otrovati i – brašnom.
India Times nedavno je izvijestio da je 400 ljudi u Delhiju istodobno potražilo medicinsku pomoć nakon što su svi dobili simptome proljeva i povraćanja. Istrage su otkrile stvar koja im je svima bila zajednička: konzumirali su heljdu ili heljdino brašno. Kaže se da je heljda ili njezino brašno popularan izbor obroka tijekom nekih indijskih vjerskih festivala kada je post dio obreda, piše poslovni.hr.
U izvješću se navodi da vlasti vjeruju da je heljda bila “falsificirana”. Čini se da je proizvođač brašna dodao sastojak koji je možda trebao povećati količinu brašna, ali je zbog njega brašno postalo nečisto.
Isti izvor izjavio je da će vlasti provjeriti mlin iz kojega je brašno poteklo, kako bi istragom utvrdili uzrok.
Dvije slične situacije masovnog trovanja hranom zbog lošeg brašna dogodile su se i 2011. i 2020. godine za vrijeme velikih festivala.
“Brašno je među prvih 10 namirnica koje su povezane s trovanjem hranom ili bolestima koje se prenose hranom”, kažu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, piše EatThis, a prenosi N1.
Objasnili su da je brašno sirovi poljoprivredni proizvod, koji nije tretiran da bi se ubile bakterije. Bakterije se ubijaju kad se spravlja hrana od brašna, zato nikad ne biste trebali probati sirovo tijesto, rekli su iz CDC-ja, podsjetivši i na epidemiju bakterije E.coli iz 2016. i 2019. godine, kad je zbog kontaminiranog brašna oboljelo više od 80 ljudi.
Dobro provjerite kakvo brašno ili praškaste smjese imate u smočnici, ako im je prošao rok, odmah ih bacite.