dirljiva priča o Noormaliti Nandi Oktaviani i Suadu Sakiću

Zbog ljubavi iz Indonezije došla u Tuzlu i izgradila novi život

09.07.2024.
u 19:07

Ljubav je univerzalni jezik koji ne poznaje granice, ni zemljopisne ni kulturne. Ovo potvrđuje i dirljiva priča o Noormaliti Nandi Oktaviani iz Indonezije i Suadu Sakiću iz Kalesije koju je objavio portal tuzlanski.ba. Noormalita i Suad upoznali su se preko interneta 2019. godine. Kada su tek počeli komunicirati, nisu ni sanjali da će se iz toga roditi filmska ljubavna priča koja će prevladati i pobijediti sve prepreke. - Inače sam bio jako sramežljiv, uvijek sam pribjegavao društvenim mrežama i tako ostvarivao komunikaciju. Nisam znao kamo će me takva komunikacija odvesti - prisjeća se Suad.

Od poruka do upoznavanja

Već nakon prvih nekoliko mjeseci svakodnevnog razmjenjivanja poruka, ali i videopoziva, oboje su znali kako su se vezali jedno za drugo. Bilo je nezamislivo da prođe dan da se ne čuju, a to je vodilo ka kovanju plana kada i kako će se uživo upoznati. Prva prepreka na koju su naišli bila je pandemija koronavirusa zbog koje putovanja, posebno tako daleka, nije bilo moguće realizirati. Tako se njihova veza na daljinu oduljila na dvije duge godine. - Bio sam spreman otići tada tamo, ali nisam mogao, bio sam spriječen. Međutim, nisam odustao, čekao sam trenutak kada ću otići do nje ili ona doći ovamo - priča Suad za tuzlanski.ba. - Bilo je to jako teško razdoblje. Znala sam da je fin, ljubazan i da ima ozbiljne namjere. Htio je doći da upozna moju obitelj, ali sve smo morali odgoditi - priča Indonežanka Noormalita.

Tada Suad odlučuje otići raditi u Sloveniji kako bi osigurao financijska sredstva za razdoblje kada putovanja ponovno budu moguća. Kada se situacija malo smirila i kada je zaradio dovoljno novca, Noormaliti je 2021. godine kupio zrakoplovnu kartu, ne do BiH, nego do Srbije, gdje su ograničenja zbog pandemije koronavirusa bila manja. U zračnoj luci je čekao sa svojom majkom. - Jako sam plakala u tom trenutku. Nisam mogla vjerovati da je sve stvarnost. Bilo me strah hoće li me uopće čekati u zračnoj luci. Pitala sam se što ako ga ne bude, a ja sam prešla toliko kilometara... Kada sam vidjela da je tu, još sa svojom majkom kako bi mi pokazao da sam sigurna s njima i da je ozbiljan, plakala sam od sreće - prisjeća se Noormalita. Da su njegove namjere ozbiljne, Suad je potvrdio samo sedam dana poslije, kada je i zaprosio Noormalitu. - Odmah sam rekla "da" jer sam bila sigurna u naš odnos. Osjećala sam se kao da se poznajemo od davnina - ističe. Suad i Normalita su se 2022. godine vjenčali u Indoneziji. Tamo su imali vjersko, muslimansko vjenčanje, a po dolasku u BiH vjenčali su se i općinski. Upitani su i kako su izgledala ta vjenčanja s obzirom na to da je riječ o dvjema potpuno različitim kulturama. Kažu da su oba vjenčanja bila u užem krugu obitelji i prijatelja, a ispoštovali su tradiciju obiju zemalja.

Različiti običaji i kultura

Suadu je posebno zanimljiva bila Noormalitina vjenčanica u Indoneziji, koja se dosta razlikuje od vjenčanica u BiH. Noormaliti su, s druge strane, bh. običaji bili zanimljivi jer se prvi put s njima susrela. - Bilo je dosta običaja koji su Noormaliti bili neobični. Med koji se jede za sladak brak, prolazak ispod ruke i slično, ali brzo se uklopila - prisjeća se Suad, prenosi portal tuzlanski.ba. Njemu je, s druge strane, najteže bilo naviknuti se na ljutu hranu koja je specifična za Indoneziju, ali i ta prepreka je prevladana. Suad sada rado jede začinjenu hranu, a Noormalita se navikla na okuse bh. kuhinje. Kaže da je naučila praviti burek i sarmu, a njezin odabir omiljenog jela nije iznenadio. - Ćevapi - kazala je Noormalita bez dvojbe. Noormalita uz Suada polako uči i domaći jezik. Kaže kako razumije sve kada drugi govore, ali da joj je teško sastavljati rečenice. Za sada zna reći ''Zdravo'', ''Kako si'', ''Dobar dan'' i slične jednostavne izgovore koje u njezinoj izvedbi zvuče iznimno simpatično. Iako je teško, uz prihvaćanje različitosti i prilagođavanje, Noormalita i Suad pronašli su istinsku sreću. Danas su roditelji dvogodišnjeg dječaka, a ova sretna obitelj živi u Tuzli. Kako je prigrlila brak, Indonežanka je prigrlila i Tuzlu. Njezina priča svjedoči o tome kako ljubav može prevladati sve kulturne razlike i udaljenosti, spajajući ljude iz različitih dijelova svijeta u zajedničkom snu o sreći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?