Zbog vrućina aktualiziran problem nedostatka vode u općini Kiseljak

18.07.2024.
u 19:44

Unatoč činjenici da je kapacitet vodospremnika značajno smanjen, od 30 do 80 posto, vode za osobnu potrošnju stanovništva, korisnika vodovodne mreže u Kiseljaku, ima dovoljno. Nema je za bazene, prskanje travnjaka, zalijevanje usjeva i pranje ulica, istaknuo je načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak odgovarajući na pitanja vijećnika postavljena na sjednici Općinskog vijeća koje je zanimalo hoće li u Kiseljaku i dalje biti redukcija vode.

- Više od mjesec dana stalno apeliramo na stanovništvo da racionalno koristi vodu koje, unatoč smanjenju vodostaja, ima dovoljno ako se prema tom resursu ponašamo odgovorno. To znači da ne punimo bazene, ne zalijevamo kukuruz dok drugi nemaju vode - poručio je kiseljački načelnik.

Stacionarni radar

U raspravi oko rješavanja problema nedostatka vode zbog suše i neracionalnog ponašanja dijela korisnika vodovoda, postoji mogućnost značajnog povećanja cijene vode korisnicima kojima se očita drastično povećanje potrošnje u ljetnim mjesecima. Iz Općine Kiseljak najavili su i gradnju dodatnih vodospremnika, a upravo će o toj temi Općinsko vijeće Kiseljak uskoro održati posebnu sjednicu.

Prema zaključku koji je usvojilo Općinsko vijeće Kiseljak, u Lepenici bi uskoro trebao biti postavljen stacionarni radar, a zahtjev za postavljanje bit će poslan MUP-u Srednjobosanske županije. Vlada Federacije BiH nedavno je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza donijela odluku o kategorizaciji regionalne ceste R-443a Lepenica - Han Ploča u dužini od 3,5 kilometara u magistralnu cestu s oznakom M-5 D14.

- Cesta je izrazito frekventna, osobito zbog uključenja na autocestu A1. S obzirom na to da je Općina Kiseljak osnovala poslovnu zonu Azapovići u mjestu Lepenica, intenzitet prometa uvelike se povećao, a samim time i brzina vožnje kroz naseljeno mjesto - stoji u usvojenome zaključku.

Općinsko je vijeće, među ostalim, prihvatilo i informaciju o gradnji multimedijalne dvorane u Kiseljaku. U dokumentu koji uskoro ide u javnu raspravu za gradnju multimedijalne dvorane predviđene su tri lokacije u samom središtu Kiseljaka. Nakon odabira one na kojoj će se graditi, počet će se s izradom projektne dokumentacije. Osim multimedijalne dvorane, u Kiseljaku je predviđena i obnova postojećih domova kulture u kiseljačkim naseljima Bilalovac, Gromiljak, Brnjaci i Kuliješ.

Obnova domova kulture

- Postojeće objekte domova kulture potrebno je renovirati i opremiti, kao i objekte koji se ne koriste u svrhu kulture vratiti u funkciju - stoji u informaciji koja sadrži programsku analizu i prostorno-organizacijske parametre izgradnje multimedijalne dvorane. Kiseljak je tako napravio prvi korak prema osiguranju infrastrukture koja će pratiti potrebe za organiziranje kulturnih, kao i svih drugih društvenih događaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?