Npvi podaci ZZO-a

Značajan porast bolovanja u HNŽ-u zbog bola u leđima, raka dojke, prijeloma podlaktice...

bolovanje
Foto: Thinkstock/ilustracija
28.09.2024.
u 08:00

U prvom polugodištu 2024. u HNŽ-u refundirane 2524 doznake za bolovanje, 426 više nego u istom razdoblju prošle godine

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HN županije na posljednjoj je sjednici u Mostaru, na prijedlog Stručne službe Zavoda, među ostalim, razmatralo i usvojilo pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba Zavoda na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNŽ-a.

Kako navode iz ZZO-a HNŽ-a, predloženim pravilnikom proširene su indikacije na osnovi kojih djeca do navršenih 18 godina života i odrasli mogu biti upućeni na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNŽ-a.

Upravno vijeće usvojilo je izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i više od 42 dana za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine. U prvom polugodištu 2024. godine refundirane su 2524 doznake, odnosno 426 doznaka više nego u istom razdoblju 2023. godine. Ukupna potrošnja u promatranom razdoblju iznosi 1,518.370 KM, odnosno 385.279 KM ili 34 posto više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Značajan porast bolovanja evidentiran je kod dijagnoza - druge bolesti intervertebralnog diska, bol u leđima, zloćudna novotvorina dojke, akutni infarkt miokarda, prijelom podlaktice, zloćudna novotvorina debelog crijeva. Usvojeno je i izvješće o upućivanju osiguranih osoba Zavoda na liječenja i dijagnostičke pretrage izvan ugovornih zdravstvenih ustanova HNŽ-a. Rezultati analize podataka vezanih uz liječenja i dijagnostičke pretrage provedene izvan ugovornih zdravstvenih ustanova u HNŽ-u u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine u odnosu na isto razdoblje 2023. upućuju na povećanje ukupnih troškova liječenja za 80,54% odnosno 507.977 KM.

Tumori su i dalje vodeća skupina bolesti zbog kojih se osiguranici upućuju na liječenja i dijagnostičke pretrage izvan ugovornih ustanova u HNŽ-u. Kada je u pitanju upućivanje na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNŽ-a, u promatranome razdoblju, u 2024. godini u odnosu na isto razdoblje lani, utrošeno je 6300 KM odnosno 22,4% više sredstava u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bolesti cirkulacijskog sustava vodeća su skupina po potrošnji.

Premija ostaje 20 KM

Na prijedlog Stručne službe Zavoda Upravno vijeće razmatralo je i usvojilo odluku kojom visina premije osiguranja za 2025. godinu iznosi 20 KM po osiguranoj osobi. U obrazloženju odluke istaknuto je kako bi se iznos premije osiguranja, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, trebao kretati u rasponu od osam do deset posto izvršenog rashoda iz obveznog zdravstvenog osiguranja po jednoj osiguranoj osobi u prethodnoj godini na teritoriju HNŽ-a, što bi u slučaju HNŽ-a bio iznos u rasponu od 76,35 KM do 95,43 KM.

- Uvažavajući vrlo teške ekonomske i socijalne okolnosti, kao i važnost dostupnosti premije osiguranja svim osiguranicima, predloženo je da visina premije osiguranja, kao i prethodnih godina, bude 20 KM, što je 2,10% od ukupne potrošnje za zdravstvenu zaštitu po osiguranoj osobi u prethodnoj godini. Distribucija premije osiguranja za 2025. godinu počinje 1. prosinca 2024. godine - navodi se u priopćenju ZZO-a HNŽ-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije