Umaški kuhar Zoran Stanisavljević u samom je vrhu hrvatske gastronomije po svom iskustvu i ulozi u školovanju novih naraštaja kvalitetnih kuhara. Dobitnik je više domaćih priznanja, a znanje koje je prikupio radeći u mnogim europskim zemljama pomoglo mu je da na najbolji način predstavlja Hrvatsku na brojnim svjetskim natjecanjima.
Primjerice, na 14. međunarodnom natjecanju kuhara i slastičara koje je održano u Budvi u Crnoj Gori u veljači ove godine, u jakoj konkurenciji u kojoj je bilo sedamnaest zemalja, Stanisavljević je osvojio srebrnu medalju za “pureću roladu s pršutom, sirom, suhim šljivama u umaku od avokada i jabuke”. Natjecao se u kategoriji “a’la carte magic box”, izvlačenjem zadanih namirnica od kojih je trebalo pripremiti jelo na dva tanjura u samo 30 minuta pred publikom.
Kad se u obzir uzme odlična konkurencija i visoki kriteriji suca, i to je natjecanje potvrdilo da hrvatski kuhari mogu i te kako stajati uz bok najboljima na svijetu. Zoran Stanisavljević je predsjednik Udruge kuhara Istarske županije i dopredsjednik Hrvatskoga kuharskog saveza.
Njegova posvećenost hrvatskoj kulinarskoj baštini i osobito istarskoj kuhinji najviše je došla do izražaja u ovoj kuharici, koja se sastoji od najpoznatijih recepata za juhe i maneštre, jela s tartufima, rižota, mesne i riblje specijalitete te domaće kolače. Knjiga na 128 stranica otkriva šezdeset recepata, a svaki recept prati prikladna fotografija u boji.
Preuzeto sa www.vecernji.hr