starinski provjereni recept

Breskvice - uz ovaj recept ispast će sigurno sočne i mekane

Foto: Shutterstock
Breskvice - uz ovaj recept ispast će sigurno sočne i mekane
06.12.2024.
u 18:33
Pogledaj originalni članak

Postoje razne inačice recepta za hit blagdanske kolačiće breskvice – od onih bez alkohola jer ih obožavaju i djeca, do onih s raznim dodacima u smjesu kojom se spajaju dvije polovice ovih divnih kolačića. U nekim krajevima se, primjerice, tradicionalno u tijesto dodaje svinjska mast što ovim sitnim kolačićima daje prhkost, pa domaće breskvice nikad nisu onako suhe kao kupovne! Osim toga, prije nego se uvaljaju u kristal šećer, preporučuje se umočiti polovice u mlijeko s dodatkom arome jagode – to će im dati sočnost i mekoću!

Gastro.24sata.hr donosi najbolji, starinski recept za breskvice koji možeš obogatiti ovim idejama i sastojcima. Što se tiče rakije, ona od bresaka bila bi najbolja, ali poslužit će i bio koja druga rakija.

SASTOJCI

žumanjak 6 

oštro brašno 175 g

glatko brašno 175 g

maslac 280 g

šećer u prahu 160 g

prašak za pecivo 1 kom

vanilin šećer 2 kom

rakija 30 ml

maslac 150 g

šećer u prahu 150 g

mljeveni orasi 150 g

šećer 1

šalica ekstrakt jagode

ekstrakt mente listići mente

POSTUPAK

Žumanjke propasiraj, dodaj brašno izmiješano s praškom za pecivo, maslac, šećer u prahu, vanillin-šećer I breskovaču. Zamijesi tijesto i ostavi ga stajati oko 1 sat. Oblikuj male kuglice, složi ih na namašćeni pleh i peci na temperaturi od 160 stupnjeva. Kuglice ne smiju biti jako pečene (ne smiju se zažariti). 

Kremu pripremi tako da maslac i šećer u prahu pjenasto umiješaš pa dodaš mljevene orahe. Ohlađene kuglice spajaj pripremljenom kremom. Dobivene breskvice oboji ekstraktom jagode i mente te ih uvaljaj u kristal šećer. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.