Čak i ako ne pripremate puno kolača za blagdane, vjerujemo da ne propuštate barem jednu turu linzera. Kao i drugi sitni kolači i keksi, počinju se pripremati puno prije Božića, jer za razliku od kremastih kolača i kolača od dizanog tijesta mogu stajati puno duže, ako se čuvaju u zatvorenim kutijama.
U Americi se pune namazom od brusnica ili lješnjaka, a i kod nas su već dugo blagdanska tradicija s pekmezom od marelica, šljiva, jagoda... Ovo je najjednostavniji i sadrži malo sastojaka.
Recept za linzere koji se tope u ustima
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 g maslaca ili margarina
- 50 g šećera u prahu
- džem ili pekmez (marelica, šljiva...okus po želji)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U prosijano brašno dodajte maslac ili margarin sobne temperature. Dodajte šećer i zamijesite glatko tijesto, piše Skuhaj.hr.
Od tijesta napravite kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na nekoliko sati.
Razvaljajte na debljinu koju želite i modlicama radite oblike koje želite, zvjezdice, srca, boriće...
Pecite na 160 stupnjeva oko 10 minuta ovisno o pećnici.
Kad se ohlade na donji dio namažite pekmez i spojite s gornjim dijelom, možete ih posuti šećerom u prahu. Čuvajte u metalnoj kutiji.