Tjestenina sa sirom je onaj bezvremenski klasik za kojim posežemo kada nam treba dodatna doza utjehe. I nikada ne zakaže. Kada isprobaš ovaj recept, shvatit ćeš da može i bolje od najboljeg. Ovaj fenomenalni mac&cheese od milijun dolara, odnosno makaroni sa sirom od milijun dolara, spaja bogate, kremaste slojeve triju savršeno odabranih sireva s hrskavim panko mrvicama i zlatnim listićima za završni dodir raskoši, piše miss gastro
Makaroni sa sirom od milijun dolara dominirat će svakim stolom Ovo jelo dominirat će svakim stolom, od obiteljskih večera do posebnih proslava, a ono što ga čini posebnim jest kombinacija sireva - u ovo jelo idu sirevi koji se divno tope i imaju intenzivan okus dok pecorino romano daje karakterističnu slanu notu. Ova kombinacija stvara umak koji podsjeća na fondue – bogat, svilenkast i savršen.
Hrskavi panko posip, tostiran na maslacu, savršeni je kontrast kremastom umaku. A ako želiš dodatnu dozu luksuza, tu su zlatni listići iako i bez njih ovo jelo opravdava svoju "milijunsku" reputaciju. Spremanje i podgrijavanje Ostane li ti tjestenine sa sirom, pohrani je u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku. Možeš je čuvati do 3 dana. Za zagrijavanje koristi mikrovalnu pećnicu u intervalima od 30 sekundi dok se jelo potpuno ne zagrije ili ga zagrij u pećnici u pokrivenoj keramičkoj posudi.
SASTOJCI
- suncokretovo ulje
- sol
- tjestenina 450 g
- maslac 12 žlica
- brašno 60 g
- mlijeko 4 šalica
- evaporirano mlijeko 340 ml
- senf 1 žličica
- svježe mljeveni crni papar
- fontina sir 225 g
- raclette sir 225 g
- pecorino romano 85 g
- panko mrvice 1 šalica
- zlatni listići
POSTUPAK
- Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 175 °C. Naulji posudu za pečenje (33 x 23 cm) kako bi se tjestenina kasnije lako vadila.
- U velikom loncu s kipućom, posoljenom vodom skuhaj tjesteninu. Kuhaj je 2 minute manje od preporučenog vremena na pakiranju kako bi ostala al dente. Ocijedi tjesteninu i ostavi je sa strane.
- U drugom velikom loncu rastopi 8 žlica maslaca na srednjoj vatri. Dodaj brašno i miješaj pjenjačom neprestano dok smjesa ne postane lagano zlatna i ne zapjeni se po cijeloj površini lonca, otprilike 30 sekundi do 1 minute.
- Postupno dodaj punomasno mlijeko i evaporirano mlijeko u zapršku, neprestano miješajući. Kuhaj dok smjesa ne postane gusta i lagano ne zakipi, otprilike 1-2 minute. Dodaj senf i popapri prema ukusu.
- Makni lonac s vatre, a zatim dodaj naribane fontinu, raclette i pecorino romano. Koristi gumenu lopaticu kako bi sir umiješao dok se potpuno ne otopi i dok umak ne postane gladak i svilenkast. Prema potrebi, dodaj sol. Na kraju umiješaj skuhanu tjesteninu u umak.
- U širokoj tavi na srednje niskoj vatri otopi preostale 4 žlice maslaca. Dodaj panko krušne mrvice i pospi ih sa 1/4 žličice soli. Miješaj često dok mrvice ne postanu zlatnosmeđe i hrskave, otprilike 2-3 minute.
- Ulij tjesteninu s kremastim umakom u pripremljenu posudu za pečenje i ravnomjerno je poravnaj. Pospi tostirane panko mrvice preko vrha.
- Peci tjesteninu sa sirom, nepokrivenu, u zagrijanoj pećnici dok se potpuno ne zagrije i dok panko posip na vrhu ne postane savršeno hrskav, otprilike 25-30 minuta.
- Ako koristiš zlatne listiće, dodaj ih na vrh neposredno prije posluživanja za završni wow efekt.