Pašta-fažol, jednostavno jelo s dubokim korijenima u našoj kuhinji, savršen je spoj praktičnosti i okusa. Ovo rustikalno varivo, čija je osnova slasni grah i tjestenina, nekoć je bilo omiljeno među radnicima zbog svoje hranjivosti i pristupačnosti, a danas uživa status pravog kulinarskog klasika. Bez obzira jeste li u potrazi za utješnim obrokom na hladan dan ili jednostavno želite okusiti dašak prošlosti, pašta-fažol uvijek donosi toplinu doma na vaš stol, piše Vecernji.hr
Sastojci:
- 500 g suhog graha
- 1 glavica luka
- 2 manje mrkve
- 150 g korijena celera
- 2 lista lovora
- maslinovo ulje
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 300 g tjestenine (penne rigate)
- sol, papar
Pešt:
- 100 g pancete
- 4 režnja češnjaka
- svježi peršin
Priprema:
- U hladnu vodu stavite kuhati grah, a nakon što zavrije i kuha otprilike 10 minuta, procijedite ga i bacite vodu (ako ste ga prethodnu noć namočili, preskočite ovaj dio).
- U loncu u kojem ćete kuhati grah prvo na maslinovom ulju prepržite sitno sjeckani luk, celer i mrkvu narezane na manje komadiće. Dodajte i lovor pa sve zajedno pirjajte 5-7 minuta.
- Dodajte grah i sve prelijte vodom. Pustite da kuha.
- Pešt pripremite tako da u blenderu ili sjeckalici usitnite pancetu, češnjak i peršin dok ne dobijete teksturu paste.
- Kada je grah na pola kuhan, ubacite u njega pešt i dodajte koncentrat rajčice.
- Posolite, popaprite i pustite da krčka.
- Varivo je gotovo kad grah omekša.
- Pred sam kraj dodajte tjesteninu pazeći da se ne prekuha.
- Ako volite suho meso, stavite ga kuhati u vrijeme kad ste stavili i grah.
- Kobasicu pak ubacite u lonac pred kraj kuhanja.