Pravljenje savršenog domaćeg kruha za mnoge djeluje kao nemoguća misija. Bez obzira na to koji tip brašna ili kvasca koristite i koji god recept slijedite, kruh često ispadne onako kako smo željeli.
Sada vam otkrivamo tajnu kako i vi možete postići savršen rezultat. Postoji mnogo razloga zašto tijesto ne uspijeva, ali i mnogo korisnih tehnika i trikova koji mogu pomoći. Ključno je pronaći onaj koji vama najviše odgovara. Jeste li od nekoga čuli da je dobro dodati ocat u tijesto? Zagovornici ovog metoda tvrde da ono pomaže u razgradnji škroba i proteina iz brašna, čineći kruh prozračnijim i vlažnijim, a istovremeno pojačava njegov ukus. Ocat rastvara kemijske veze koje povezuju proteinske niti, što omogućava glutenu da se bolje razvije. To dovodi do stvaranja mreže koja zadržava zrak unutar tijesta, čineći ga mekšim i elastičnijim.
Također, kiselost octa snižava pH vrijednost tijesta, stvarajući idealne uvjete za fermentaciju kvasca. Brža fermentacija znači i kraće vrijeme dizanja tijesta. Dakle, ako želite mekan i prozračan kruh koji neće satima čekati da naraste, vaš najbolji saveznik je ocat. Dovoljna je žličica ili dvije, a najbolji izbor za ovu svrhu je jabučni ocat.