Ova vrsta medenjaka priča priču o tome kako su novi začini stizali na hrvatske stolove, i kako su dobivali svoju svakodnevnu primjenu u raznim jelima – pa tako i u kolačima. Ovi mirisni, a prije svega božićni keksi zahtijeva priličnu vještinu, no zato je krajnji uspjeh još slađi. Dobro, i papren, jer ipak su ovo - paprenjaci, ali samo onoliko koliko je potrebno da budu jednostavno savršeni i da ih želiš pripremiti.
Važno je za paprenjake pažljivo dozirati sve začine navedene u receptu i paziti da nijedan ne prevlada. Nekada su naše bake imale posebne kalupe izrezbarene narodnim motivima, kojima su se služile kad bi se radili paprenjaci. Danas se takvi kalupi prodaju samo na rijetkim mjestima. Ako nisi te sreće da imaš bakin ili prabakin, sasvim će dobro doći i oni moderniji, a tijesto možeš izrezati i pomoću ukrasnog kotačića za kekse.
SASTOJCI
- oštro brašno 450 g
- svinjska mast 180 g
- šećer 15 g
- orasi 150 g
- jaje 1 kom
- žumanjak 3 kom
- med 2 žlica
- cimet 1 žličica
- klinčić u prahu 0,50
- žličica papar 0,75 žličica
- muškatni oraščić 0,50 žličica
POSTUPAK
- U brašno umijesi mast, dodaj šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraščića i papra. Sve to umijesi u prhko tijesto. Ostavi stajati oko 2 sata na hladnom mjestu.
- Tijesto razvaljaj na dasci i reži kekse specijalnim drvenim kalupom za paprenjake.
- Složi ih na namašćeni pleh i peci oko 25 minuta na temperaturi od 200 do 220 stupnjeva.