Ako misliš da je priprema domaćih kolača komplicirana, pripremi se promijeniti mišljenje. Butter Swim Biscuits ili “biskvit koji pliva u maslacu" apsolutni je hit među ljubiteljima jednostavnih, a genijalnih recepata. Ovaj mekan i nevjerojatno sočan kolač dolazi s jedinstvenim twistom – tijesto doslovce pliva u maslacu tijekom pečenja, a rezultat je savršeno mekan biskvit s hrskavom koricom.
Sve što ti treba su osnovni sastojci, jedna posuda i malo vremena, a priprema ne zahtijeva nikakve posebne vještine. Tajna uspjeha ovog biskvita je u maslacu, piše gastro.24sata.hr.
Savjet više za najbolji biskvit
Kod mjerenja brašna koristi metodu žlica i poravnanje – žlicom puni šalicu za mjerenje, a višak odstrani nožem. Na taj način izbjegavaš prekomjerno brašno koje bi biskvit moglo učiniti preteškim. Također, nemoj previše miješati tijesto jer i to može biskvit učiniti teškim. I za kraj, slobodno eksperimentiraj s dodacima! Crni papar, češnjak u prahu ili začin za bagel podići će okus ovih keksa na novu razinu.
BUTTER SWIM BISCUITS
SASTOJCI
maslac 125 g
brašno 2,50
šalica prašak za pecivo 1
žličica šećer 4
žlica sol 1,50
žličica soda bikarbona 1 žličica
mlaćenica 1,50 šalica
POSTUPAK
Zagrij pećnicu na 200°C i postavi rešetku na srednju razinu. U srednje velikoj posudi rastopi maslac u mikrovalnoj (na visokim postavkama, u intervalima od 10 sekundi dok se potpuno ne rastopi, ukupno 45-60 sekundi). Alternativno, maslac možeš rastopiti i na štednjaku na niskoj temperaturi.
Rastopljeni maslac ulij u posudu za pečenje dimenzija 20x20 c, pažljivo zakreni pleh da rastopljeni maslac prekrije dno i stranice posude. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer, sol i sodu bikarbonu. Dodaj dobro ohlađenu mlaćenicu i temeljito promiješaj silikonskom špatulom dok ne dobiješ ljepljivo tijesto. Pazi da u tijestu ne ostanu 'džepovi' suhih sastojaka.
Tijesto prebaci u pripremljeni pleh obložen rastopljenimmaslacem. Vlažnim rukama ravnomjerno pritisni tijesto prema dnu i stranama posude. Tijesto će "plivati" u rastopljenome maslacu! Pomoću oštrog noža tijesto izreži do dna posude u 3x3 mrežu da dobiješ 9 kvadrata. Kvadrati će tijekom pečenja ostati povezani.
Peci biskvit u zagrijanoj pećnici 25-27 minuta, dok ne postane zlatno-smeđ i značajno naraste. Nakon pečenja, ponovno prereži po utorima da razdvojiš komade biskvita. Ohladi kolač barem 15 minuta u plehu prije posluživanja.