Lasagne, pizza i rižoto možda su najpoznatija talijanska jela, ali talijanska slastičarska tradicija ni najmanje ne zaostaje za onom francuskom. Tijekom 17. stoljeća u Italiji samostani su zapravo bili najpoznatije "slastičarnice", a redovnice su kroz rešetkaste prozore prodavale svoje prefine kolače i poslastice. U vrijeme kad su mnogi recepti bili izgubljeni u mračnom srednjem vijeku, redovnice su čuvale slatke tajne, a mnoge od najpoznatijih slastica koje danas poznajemo potječu upravo iz tih kuhinja. Jedna od takvih, slatkih talijanskih tajni, svakako su i cannoli, neodoljiv hrskav i kremast desert koji dolazi u brojnim kombinacijama okusa i dodataka!
Mascarpone ili ricotta, pitanje je sad?
Cannoli su izvorno nastali na Siciliji, a sastoje se od hrskavog tuljca punjenog finom kremom od ricotte i/ili mascarponea. Sicilijanski cannoli najčešće se pune kremom od ricotte, ali u ovom ćemo receptu koristiti jednostavniju kremu od mascarponea. Ovi su cannoli najbolji isti dan kada su pripremljeni jer su tada najhrskaviji i najukusniji.
SASTOJCI
- brašno 1 šalica
- šećer 1,50 žlica
- sol 0,12 žličica
- maslac 2 žlica
- bijelo vino 0,25 šalica
- žumanjak 1 kom
- suncokretovo ulje
- mascarpone 225 g
- vrhnje za šlag 0,50 šalica
- šećer u prahu 1 šalica
- ekstrakt vanilije 0,50 žličica
- bijela čokolada 0,33 šalica
- pistacije 0,50 šalica
POSTUPAK
- Stavi brašno, šećer, sol i maslac u posudu procesora i miksaj oko 15 sekundi.
- Dodaj suho bijelo vino i žumanjak te pulsiraj još minutu dok ne dobiješ mrvičasto tijesto.
- Premjesti tijesto na čistu površinu i mijesi ga 5 minuta.
- Pokrij tijesto prozirnom folijom i ostavi ga da odmara 1 sat.
- Razvaljaj tijesto na debljinu otprilike 3 mm, u traku širine oko 12 cm.
- Pomoću okruglog kalupa promjera 7-8 cm izreži 8 krugova tijesta.
- U dubokoj tavi zagrij ulje na 175°C. Kalupe za cannole lagano premaži uljem.
- Oblikuj tuljce za cannole.
- Omotaj svaki krug tijesta oko kalupa i čvrsto pritisni rubove da se zalijepe.
- Prži tuljce u serijama, po 3-4 minute, odnosno dok ne postanu zlatno smeđi.
- Stavi tuljce na rešetku da se ocijede i ohlade, zatim ih pažljivo skini s kalupa.
- U zdjeli pomiješaj mascarpone, slatko vrhnje, šećer u prahu i vaniliju te miksaj dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
- Komadiće bijele čokolade rastopi u mikrovalnoj pećnici, u intervalima od 15 sekundi, miješajući između svakog intervala.
- Čokoladu možeš rastopiti i na pari.
- Umoči oba kraja svakog tuljca u rastopljenu čokoladu, zatim ih uvaljaj u nasjeckane pistacije i ostavi da se stvrdne 10 minuta. Napuni slastičarsku vrećicu kremom od mascarponea i napuni svaki tuljac.
- Za dodatni efekt, pospi još pistacija i malo šećera u prahu prije posluživanja.