ukusne i zdrave

RECEPT DANA Ovo su najbolje juhe koje će vam podići imunitet i spriječiti gripu i prehladu

Foto: Shutterstock
RECEPT DANA Ovo su najbolje juhe koje će vam podići imunitet i spriječiti gripu i prehladu
28.10.2024.
u 15:52
Pripremite se da uvrstite ove ukusne recepte u svoju kuhinju i uživate u blagodatima koje donose!
Pogledaj originalni članak

S dolaskom hladnijih dana, gripa i prehlade postaju česta pojava, a jačanje imuniteta postaje ključno za očuvanje zdravlja. Jedan od najboljih načina za potporu vašem imunološkom sustavu je kroz prehranu, a to možete postići ukusnim juhama bogatim hranjivim tvarima. Ovdje vam predstavljamo najbolje juhe koje ne samo da su ukusne, već i pune sastojaka koji pomažu u jačanju vašeg tijela i sprječavanju bolesti. Od klasične pileće juhe do raznih kombinacija povrća i začina, ove juhe će vas zagrijati, nahraniti i pružiti dodatnu zaštitu od prehlade i gripe. 

Kremasta juha od bundeve i leće

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja, plus 1 žličica
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 800 g nasjeckane bundeve, plus sjemenke
  • 100 g crvene leće
  • 1 l vrućeg povrtnog temeljca
  • prstohvat soli i šećera
  • 50 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta

Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi. Pržite luk dok ne omekša i počne dobivati zlatnu boju, a zatim umiješajte češnjak, meso bundeve i leću. Sve zalijte vrućim temeljcem. Začinite, poklopite i pirjajte 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju. U međuvremenu operite sjemenke bundeve i osušite ih. Zagrijte žličicu ulja u tavi i popržite sjemenke u poklopljenoj posudi uz povremeno miješanje. Kad su tostirane, dodajte malo soli i prstohvat šećera pa dobro promiješajte. Kuhanu smjesu od bundeve izmiksajte u blenderu dok ne postane glatka, dodajte kiselo vrhnje ili grčki jogurt i ponovno sve izmiksajte. Servirajte juhu u zdjelicama i posipajte sjemenkama bundeve.

Talijanska 'penicilin-juha' (Pastina in Brodo)

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 150 g sitne tjestenine (originalno idu zvjezdice)
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 štapića celera
  • kora parmezana
  • sol
  • peršin
  • svježe naribani parmezan

Priprema: Zakuhajte temeljac u velikom loncu. Ogulite i narežite luk i mrkve na veće komade. I celer narežite na veće komade pa sve zajedno dodajte u temeljac, ubacite i koru parmezana i prstohvat soli. Pojačajte vatru da temeljac zavri, zatim smanjite i poklopite. Pirjajte dok povrće ne omekša, 20 do 30 minuta. Izvadite koru od parmezana, potom rešetkastom žlicom prebacite povrće u multipraktik. Dodajte nekoliko žlica juhe i miksajte dok povrće ne postane potpuno glatko. Pasirano povrće vratite u lonac. Pojačajte vatru da juha zavrije, potom umiješajte tjesteninu. Kuhajte dok ne omekša, otprilike tri minute. Maknite juhu s vatre. Začinite je još po potrebi potom servirajte vruću u zdjelicama ukrašenu sjeckanim peršinom i naribanim parmezanom.

Francuska juha od luka

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 600 g luka
  • 50 g maslaca
  • 1 grančica timijana
  • 1 list lovora
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica brašna
  • sol, papar
  • 1 l goveđeg temeljca
  • nekoliko kriški baquettea
  • 150 g ementalera

Priprema: U većoj posudi otopite maslac, dodajte vrlo tanko narezani luk i na umjerenoj vatri pržite dok luk ne omekša i lagano se karamelizira, oko 20 minuta. Kada luk dobije lijepu zlatnosmeđu boju, dodajte jedan nasjeckani češanj češnjaka i grančicu timijana pa ulijte vino, dobro promiješajte i kuhajte još pet minuta. Kada alkohol ishlapi, dodajte brašno, promiješajte i nakon minutu-dvije dodajte goveđi temeljac, lovorov list, sol i svježe mljeveni papar. Kuhajte juhu još 20-ak minuta. Dok se juha kuha, zagrijte pećnicu na 200 °C. Baquette narežite na kriške, svaku namažite maslacem s obje stane i stavite u pećnicu. Pecite dok kruh ne dobije lijepu boju i postane hrskav. Izvadite iz pećnice i natrljajte češnjakom s obje strane. Juhu rasporedite u vatrostalne zdjelice, na vrh stavite tostirani kruh i pospite naribanim ementalerom. Stavite juhu u pećnicu i pecite kratko na gril-programu, dok se sir ne rastopi. Odmah poslužite.

Pileća krem-juha

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 250 g pilećih prsa
  • malo ulja
  • 2 sitno nasjeckana luka
  • 1 nasjeckani poriluk
  • manja vezica peršina
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
  • sol, papar, muškatni oraščić

Priprema: Na ulju prepržite luk i poriluk pa dodajte kockice piletine. I njih propržite i ulijte vodu. Dodajte peršin i začine te kuhajte na laganoj vatri dok piletina ne bude mekana. Potom sve usitnite štapnim mikserom i dodajte još malo vode kako biste dobili gustu juhu. Na kraju dodajte kiselo vrhnje, ostavite da kratko prokuha pa maknite sa štednjaka.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.