Misliš da je nemoguće uspješno zamijesiti kruh mekan poput oblaka? Ovaj recept donosi ti upravo to - klasičnu francusku deliciju bogatu maslacem, mekanu i prozračnu, neodoljive teksture. Slastan i neodoljiv brioche idealan je za razne primjene. Može se jesti svježe pečen, tostiran s maslacem i pekmezom ili kao dodatak slatkim i slanim jelima.
Što je brioche? Brioche je obogaćeni kruh koji sadrži maslac i jaja, što mu daje bogat okus i nježnu teksturu. Osim što se koristi kao kruh, ovo tijesto može se oblikovati u različite vrste peciva i slastica, kao što je pain aux raisins (pecivo s kremom i grožđicama) ili aromatičnih štruca s cimetom i vanilijom, obogaćenih sušenim voćem ili kandiranim koricama.
Jednostavna brioche štruca sama po sebi je pravo remek-djelo – mekana, prozračna i savršena za razne kombinacije. S toliko načina za uživanje u ovom kruhu, vrijedi naučiti pripremu ovog klasičnog francuskog tijesta.
ZA PREDTIJESTO SASTOJCI:
- voda 0,50 žličica
- instant kvasac 1 žlica
- brašno 0,50 šalica
POSTUPAK
- U zdjelu miksera dodaj mlaku vodu, kvasac i brašno. Miješaj na niskoj brzini dok se sastojci dobro ne povežu. Pokrij zdjelu plastičnom folijom i ostavi da predtijesto odstoji na sobnoj temperaturi oko 45 minuta, dok ne postane pjenasto i dok se ne pojave sitni mjehurići.
TIJESTO SASTOJCI:
- jaje 3 kom
- žumanjak 1 kom
- šećer 2 žlica
- sol 1 žličica
- glatko brašno 2,75 šalica
- maslac 8 žlica
- suncokretovo ulje
- jaje 1 kom
- voda 1 žlica
POSTUPAK
- Postupno u predtijesto umiješaj 3 jaja i žumanjak, jedno po jedno, na srednjoj brzini, pazeći da se svako jaje dobro umiješa prije dodavanja sljedećeg. Dodaj šećer, sol i 1 1/2 šalice brašna. Promijeni nastavak miksera na kuku za tijesto, pa na srednje niskoj brzini postupno dodaj preostalo brašno (1 1/4 šalice). Mijesi oko 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično, povremeno zaustavljajući mikser kako bi sastrugao tijesto s nastavka.
- Na srednjoj brzini, postupno dodaj omekšali maslac u tijesto, po jednu žlicu, pazeći da se svaki komad maslaca potpuno upije prije dodavanja sljedećeg. Povremeno zaustavi mikser kako bi sastrugao tijesto sa stranica zdjele. Ovaj korak traje oko 4 minute, a na kraju će tijesto biti mekano i ljepljivo.
- Tijesto prebaci u čistu zdjelu i oblikuj u kuglu. Pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak da odstoji i diže se 8 do 12 sati.
- Pripremi kalup za kruh dimenzija 23x13 cm i lagano ga namaži uljem. Na lagano pobrašnjenoj površini tijesto razvaljaj ili oblikuj u pravokutnik veličine otprilike 21x16 cm. Gledajući tijesto s duže strane prema sebi, preklopi gornju trećinu prema sredini, a zatim donji dio tijesta presavij preko gornjeg, tako da formiraš ujednačeni valjak. Stavi tijesto u pripremljeni kalup, s presavijenim dijelom prema dolje i lagano pritisni kako bi ravnomjerno ispunilo kalup. Pokrij kalup plastičnom vrećicom, ostavljajući nekoliko centimetara prostora iznad tijesta za dizanje.
- Ostavi tijesto da se diže na sobnoj temperaturi oko 2 sata, ili dok ne postane napuhnuto i lagano se vrati kad ga nježno pritisneš prstom. Tijesto bi trebalo narasti otprilike pola centimetra iznad ruba kalupa.
- Otprilike pola sata prije nego što tijesto završi dizanje, zagrij pećnicu na 200°C i stavi rešetku na najnižu poziciju. Premaži vrh tijesta jajem razmućenim sa žlicom vode. Stavi kalup u pećnicu, smanji temperaturu na 190°C i peci kruh 35 - 40 minuta, dok vrh ne poprimi bogatu zlatno-smeđu boju. Za provjeru pečenosti, izvadi kruh iz kalupa i umetni termometar u donji dio kruha – temperatura bi trebala biti između 88°C i 93°C. Ako kruh još nije pečen, vrati ga u pećnicu dodatnih 5 minuta. Ako je već dobio duboku smeđu boju, lagano ga pokrij aluminijskom folijom.
- Kruh stavi na rešetku i ostavi da se potpuno ohladi prije rezanja. Čuvaj brioche, dobro zamotan, na sobnoj temperaturi do 24 sata.