jednostavan a fin

Škotski snježni kolač zapravo je čupavac za lijene

Foto: Instagram @growkery
Škotski snježni kolač zapravo je čupavac za lijene
08.01.2025.
u 11:57
Kad nemaš puno vremena, a jedu ti se čupavci, isprobaj ovaj odličan recept za škotski snježni kolač, koji nas neodoljivo podsjeća na čupavce, samo što je brzo gotov i - nema čokolade
Pogledaj originalni članak

Ne znamo kako je kod vas, no nama i nakon blagdana nikad nije dosta finih, zanimljivih, novih kolača. U potrazi za novim zanimljivim slasticama koje ćemo dodati na svoj slatki jelovnik došli smo i do ovog relativno jednostavnog, a tako finog kolača u kojem su prave zvijezde - džem od malina i - kokos. Naša nova slatka zvijezda zove se - škotski snježni kolač!

Škotski snježni kolač volimo i kad nema snijega

Ovaj škotski snježni kolač izvrsno prija i bez obzira na to što je vani možda južina i nema snijega. A puno je jednostavniji za pripremu od klasičkih čupavaca (iako na njih neodoljivo podsjeća!) - koje, naravno, obožavamo, no ne da nam se baš uvijek pola dana umakati biskvit u rastopljenu čokoladu i valjati u kokos, piše miss gastro

Jedini minus ove slastice je taj što nema čokolade koja nam je tako draga u čupavcima, no već ćemo mi smisliti kako je dodati i u ovaj recepta za škotski snježni kolač.

TIJESTO 1
SASTOJCI

  • oštro brašno 350 g
  • šećer u prahu 80 g
  • limunova korica 0,50 kom
  • žumanjak 1 kom
  • maslac 180 g
  • voda 1 žlica
  • džem od malina 200 g

TIJESTO 2
SASTOJCI

  • maslac 150 g
  • šećer u prahu 150 g
  • jaje 3 kom
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • ekstrakt limuna 1 žličica
  • limunova korica 0,50 kom
  • sol 1 prstohvat
  • oštro brašno 150 g
  • prašak za pecivo 1 žličica

TOPPING SASTOJCI

  • šećer u prahu 200 g
  • mlijeko 2 žlica
  • naribani kokos 100 g

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Za prvo, prhko tijesto, izmiješaj brašno, šećer i limunovu koricu. Dodaj žumanjak i hladnu vodu i sve skupa izmiksaj. Dodaj hladni maslac narezan na kockice i lagano ga, vršcima prstiju, umijesi u tijesto.
  2. Trebaš dobiti tijesto konzistencije finih mrvica. Utisni tijesto u četvrtasti pleh za pečenje. Stavi u pećnicu i peci oko 10 minuta - tijesto treba biti gotovo pečeno, ali ne i smećkaste, odnosno zalaće boje nego blijedo. Makni iz pećnice i pusti da se ohladi.
  3. Za drugo tijesto izmiksaj šećer i maslac sobne temperature dok ne dobiješ jednoličnu, pjenastu, blijedu smjesu. Dodaj jaja, jedno po jedno, i nakon svakog dodavanja jaja dobro sve izmiksaj. Dodaj ekstrakte vanilije i limuna te limunovu koricu i sve dobro izmiksaj.
  4. Dodaj izmiješano brašno s praškom za pecivo i solu u 3 navrata. Svaki put nakon dodavanja brašna smjesu dobro izmiksaj.
  5. Polupečeno prhko tiejsto premaži pekmezom. Na to pažljivo dodaj smjesu za biskvittno tijesto, tako da ne 'oštetiš' sloj pekmeza.
  6. Izravnaj nožem ili silikonskom slastičarskom lopaticom. Peci 25-30 minuta, dok ne bude potpuno pečen i ne poprimi smećkastu boju. Pusti da se potpuno ohladi prije stavljanja toppinga.
  7. Za topping u zdjeli izmiješaj šećer u prahu i mlijeko, dok ne dobiješ gustu, ali još uvijek tekuću smjesu. Icing prelij preko potpuno ohlađenog kolača te obilno pospi kokosom. Pusti da se icing dobro osuši prije nego što kreneš rezati kolač.
  8. Kolač posluži na sobnoj temperaturi, piše miss gastro

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.