Slastice

Imamo recept za jedan od najpopularnijih i najjeftinijih kolača od kokosa ikad

Imamo recept za jedan od najpopularnijih i najjeftinijih kolača od kokosa ikad
22.06.2024.
u 20:46
Pogledaj originalni članak

Biskvitna pita od kokosa kolač je koji se po regiji peče već desetljećima, a i dalje ga mnogi obožavaju. Riječ je o dva biskvita, jednom klasičnom te drugom s dodatkom kakaa između kojih se nalazi kuhano punjenje od kokosa. Svi su sastojci vrlo pristupačni, a kolač stvoren za sve vas koji volite kokos, no zasitili ste se raznih kuglica ili nepečenih torti od kokosa.

Brza kokos pita

Za biskvit pripremite:

- 4 jaja
- 150 g šećera
- 100 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice kakaa.

Nadjev je:

- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 100 g kokosa
- 3 žlice glatkog brašna.

Za čokoladnu glazuru potrebno je:

- 150 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- malo kokosa za posipanje.

Početna količina je za manji lim za pečenje, dimenzija 20x35 cm.

Prvo napravite smjesu za biskvit. Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte ulje i mlijeko pa brašno s praškom za pecivo. Izmiješajte u smjesu bez grudica. Podijelite je na dva jednaka dijela i u jedan dodajte kakao - promiješajte da se sve sjedini.

Sada ispecite prvu polovicu. Lim za pečenje lagano nauljite pa pobrašnite i ulijte polovicu smjese u koju niste dodali kakao (ta tamna će ići na vrh). Pecite na 170 stupnjeva 10-ak minuta. Za to vrijeme skuhajte nadjev.

Pomiješajte brašno i šećer s dijelom mlijeka, a ostatak mlijeka stavite u lonac da zakuha. Kad provri, ulijte u mlijeko smjesu s brašnom i šećerom i vratite na vatru, pa skuhajte da se zgusne. Ovo možete raditi direktno u loncu na plamenu, no mi preferiramo kuhanje na pari. Kad se zgusne, umiješajte kokos.

Na polupečeni žuti biskvit stavite kuhani nadjev od kokosa, poravnajte špatulom pa preko njega prelijte tamni dio smjese za biskvit. Stavite sve skupa natrag u pećnicu na pola sata. Pečeni kolač dobro ohladite, a onda ga prelijte čokoladnom glazurom koju ste otopili na pari i posipajte s malo kokosa. Dobro ohladite prije rezanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.