Traži se od Europske komisije da odmah reagira

Microsoft guši konkurenciju na tržištu softvera za upravljanje podacima - Google

Foto: FT montage/STR/AFP/Getty Images/Bloomberg
Microsoft guši konkurenciju na tržištu softvera za upravljanje podacima - Google
25.09.2024.
u 17:09
Pogledaj originalni članak

Microsoft krši propise Europske unije o ravnopravnom natjecanju, nastojeći vezati klijente za platformu za upravljanje podacima Azure, ustvrdio je Google u srijedu u tužbi Europskoj komisiji.

Microsoft suzbija konkurenciju zloupotrebom operativnog sustava Windows Server, tvrde u Googleu.

Njihovi klijenti moraju platiti i do pet puta višu cijenu ako žele koristiti Windows Server na konkurentskim platformama za upravljanje podacima, rekao je na brifingu potpredsjednik Google Clouda Amit Zavery.

Usluga ne poskupljuje ako odaberu Microsoftovu platformu Azure, dodao je Zavery.

Microsoft također ažurira sigurnosne postavke svog softvera kasnije i u manjem opsegu za klijente koji koriste infrastrukturu konkurencije, tvrdi čelnik Google Clouda.

Koristeći se sličnim metodama, Microsoft je, kako tvrde u Googleu, vezao klijente i aplikacijom Teams, čak i ako su bili skloniji drugim rješenjima.

"Treba odmah nešto poduzeti", naglasio je šef Google Clouda. "Ograničenja konkurencije na tržištu usluga u oblaku bit će sve stroža ako se nešto odmah ne poduzme", tvrdi on.

Samo regulatorne mjere mogu razbiti okove kojima je Microsoft vezao kompanije i osigurati ravnopravne uvjete za njegovu konkurenciju, tvrde u Googleu.

"Tražimo od Europske komisije da odmah reagira, da uistinu prouči taj problem i da pomogne klijentima da donesu odluku i da im osigura mogućnost izbora", rekao je Zavery.

Microsoftov Windows Server i drugi Microsoftovi proizvodi drže više od 70 posto europskog tržišta u poslovnom segmentu, naglašavaju u Googleu.

Europske kompanije i javni sektor plaćaju Microsoftu milijarde eura godišnje ako žele koristiti njegov softver na infrastrukturi konkurencije, citirala je udruga europskih tvrtki za usluge u oblaku CISPE lani rezultate istraživanja profesora Frederica Jennyja.

U srpnju američki softverski div otklonio je istragu Europske komisije, nagodivši se sa CISPE-om kako bi ishodio povlačenje njegove tužbe o kršenju europskih propisa o tržišnom natjecanju. CISPE je bio tvrdio da Microsoft krši propise spornom praksom o izdavanju licenci za softver za upravljanje podacima.

Nagodba nije obuhvatila Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform ni AliCloud i dvije su je američke kompanije oštro kritizirale.

Microsoft pak naglašava da se nagodio s europskom konkurencijom. Google se nadao da će Europljani ipak podići tužbu, tvrde u softverskom divu.

"Google nije uspio uvjeriti europske kompanije, a očekujemo da neće uspjeti uvjeriti ni Europsku komisiju", rekla je u priopćenju glasnogovornica Microsofta.

Microsoftov softver godinama je radio na svim vrstama hardvera. Kompanija je uvela ograničenja 2019., nakon što je ušla u poslovanje s podatkovnim centrima, koje u EU raste tempom od 20 posto godišnje.

Potencijal je ogroman, napominje Reuters, citirajući istraživanje savjetodavne tvrtke McKinsey iz travnja prema kojem dvije trećine kompanija u EU obavlja manje od polovine poslova preko podatkovnih centara.

Europsko tržište usluga upravljanja podacima više se nego učetverostručilo od 2016. do 2022. godine, dosegnuvši vrijednost od 90,26 milijardi dolara, procijenila je specijalizirana tvrtka Statista. Do 2027. trebalo bi po njihovim izračunima dosegnuti vrijednost od 187,24 milijarde dolara.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.