OSIGURAN OSNOVNI PAKET

Novost za trudnice u RS-u: Stižu besplatni prenatalni testovi, iz UKC-a objasnili tko je kandidat

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/PIXSELL
Novost za trudnice u RS-u: Stižu besplatni prenatalni testovi, iz UKC-a objasnili tko je kandidat
26.09.2024.
u 17:16
Potrebno je da trudnica potvrdi svoj pristanak na preporučenu proceduru NIPT-a popunjavanjem obrasca - objašnjavaju u UKC-u RS-a
Pogledaj originalni članak

Univerzitetski klinički centar RS-a od 1. listopada ove godine počinje s pružanjem usluge neinvazivnog prenatalnog testiranja (NIPT) za sve trudnice koje teritorijalno pripadaju toj ustanovi. Kako su priopćili iz ove zdravstvene ustanove, trudnice koje teritorijalno ne pripadaju UKC-u RS-a o terminu i načinu uzorkovanja krvi mogu se informirati u bolnicama kojima pripadaju.

- Trudnica se treba javiti ginekologu kod kojeg je registrirana u domu zdravlja i koji procjenjuje ima li pravo na NIPT. Ako trudnica ostvaruje pravo na NIPT, dobiva uputnicu koja glasi na UKC RS-a, Zavod za kliničku laboratorijsku dijagnostiku, s navedenim zahtjevom za NIPT testiranje.

Nadležni specijalist ginekologije i porodništva upoznat će trudnicu s procedurom NIPT-a. Potrebno je da trudnica potvrdi svoj pristanak na preporučenu proceduru NIPT-a popunjavanjem obrasca - objašnjavaju u UKC-u RS-a. Naglašavaju da su ugovorili pružanje usluge neinvazivnog prenatalnog testiranja testom NIFTY by Geneplanet, a za sve trudnice osiguran je osnovni paket. - Indikacije, objavljene u Službenom glasniku RS-a, broj 78 od 4. rujna ove godine, imaju sve trudnice osim onih kod kojih ovaj test nije izvediv: višeplodne trudnoće, trudnoća s doniranom jajnom stanicom, blizanačke trudnoće kod surogat-majčinstva, u slučajevima nestalog blizanca i ako je trudnici transplantirana koštana srž ili organ - ističu u UKC-u. Kako kažu, uzorkovanje krvi u Zavodu za kliničku laboratorijsku dijagnostiku vrši se ponedjeljkom i utorkom od 11 do 14 sati. 

- Trudnice koje teritorijalno pripadaju našoj ustanovi trebaju se javiti u navedenom razdoblju s potrebnom dokumentacijom na šalter Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku, poliklinika - južno krilo, prvi kat - poručuju iz UKC-a. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.