Ne možete znati da imate tu bolest dok ne izmjerite tlak ili dok vam visoki tlak ne počne štetiti vašim organima.
S obzirom na to da hrana igra veliku ulogu u održavanju našeg organizma zdravim, neke vrste povrća mogu imati dobar utjecaj na regulaciju visokog tlaka, javlja N1.
Špinat
Krcat kalijem, magnezijem i folatima, špinat je je zeleni div u borbi s hipertenzijom. Možete ga pirjati, dodati u smoothie ili dodati ga u salatu, ali svakako ga imajte u blizini.
Cikla
Osim što dodaju ugodnu boju bilo kojoj salati, cikla je “elektrana” nitrata, koji pomaže u opuštanju krvnih žila i poboljšanju protoka krvi, prenosi indiatimes.com.
Mrkva
Mrkve su krcate beta karotenom i vlaknima, a zdravlju srca pridonose održavajući optimalan krvni tlak. Sirove ili kuhane, mrkve jelima dodaju hrskavost, istovremeno pazeći an vaše srce.
Češnjak
Alicin, spojn pronađen u češnjaku, je povezan sa snižavanjem krvnog tlaka. Sirovi, kuhani, pečeni, mljeveni…brojni načini na koje možete konzumirati ovo svestrano povrće.
Kelj
Kalij, antioksidansi i vitamin K u kelju potiču pravilnu cirkulaciju krvi.
Rajčice
Rajčice nisu samo nadjev za pizzu, one su također bogate likopenom – snažni antioksidans koji je povezan s nižim krvnim tlakom.
Brokula
Brokula je krcata sulforafanom – protuupalni spoj, i kalijem, koji oboje snizuju krvni tlak. Brokula je poznata po tome da se kuha na pari, ali možete je skuhati na običan način, ispeći ili dinstati – brojni su načini na koje možete uživati u ovom zdravom povrću.