Slučaj Kovačević

Schmidt meta hajke djela bošnjačkih straka i to jer će braniti Dayton

Foto: PIXSELL
Christian Schmidt
Foto: Slaven Kovačević / Facebook
Slaven Kovačević
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Christian Schmidt
27.09.2024.
u 14:31
Prema njemačkom dužnosniku, bošnjački se političari sada odnose na identičan način kao predstavnici iz Republike Srpske i negiraju da je on visoki predstavnik. Narušavanje temelja Daytona vodilo bi potpunoj destrukciji BiH i povratku na ratne postavke triju nekada zaraćenih strana
Pogledaj originalni članak

Najveća bošnjačka stranka - Stranka demokratske akcije (SDA) razotkrila se ovoga tjedna da stoji iza hajke na visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, koji je odlučio biti amicus curiae - prijatelj suda i svjedočiti u reviziji slučaja Slavena Kovačevića, savjetnika Željka Komšića, pred Europskim sudom za ljudska prava potkraj studenoga ove godine, piše Večernji list BiH. - Kolegij SDA poziva visokog predstavnika Christiana Schmidta da se ne miješa u žalbeni postupak pred Europskim sudom za ljudska prava jer time izlazi iz okvira svog mandata. Visoki predstavnik bi time dodatno produbio sumnje da djeluje u interesu politike službenog Zagreba i HDZ-a BiH - naveli su iz SDA u zaključcima sa sjednice.

Doslovno copy-paste “velike tajne” koju je najprije otkrio i plasirao dio botova SDA i DF-a, a što je onda postalo općeprihvaćeni narativ u tom dijelu javnosti. Uslijedili su drugi Kovačevićevi “odvjetnici”. “Krug 99”, probošnjačka organizacija koja se predstavlja kao nevladina organizacija koja okuplja intelektualce, uputio je čak pismo Vijeću za provedbu mira u BiH. “Krug 99” u pismu upućuje na to da visoki predstavnik Schmidt, u skladu s Aneksom 10, članak II, nema ovlasti miješati se u sporove koje vode pojedinci, građani, pred Europskim sudom za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja pojedinačnih ljudskih prava propisanih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, niti ima nadležnost pojavljivati se kao strana u bilo kojem sporu pred međunarodnim sudovima. A što nigdje izrijekom ne piše u daytonskom aneksu, koji je upravo zbog toga i pisan fluidno kako bi ga stranci mogli koristiti onako kako im odgovara. No, ta ista politika krajnje je nekonzistentna. 

Kada odluke visoki predstavnik donosi u korist te iste politike, onda se ti potezi odobravaju, kao što su bile intervencije vezane uz ponašanje i poteze srpskog čelnika u BiH Milorada Dodika. U suprotnom slučaju se pak prema visokom predstavniku odnose na jednak način kako to, primjerice, čine iz Republike Srpske. Čak ga ne nazivaju visokim predstavnikom, što je i Dodikov rječnik. No, ova politička klika ponavlja identičnu podvalu o podjeli Bosne i Hercegovine na temelju presuda Haaškoga suda. - Mislim da Christian Schmidt ide u Strasbourg samoinicijativno, u svojstvu građanina Njemačke, kako bi se umiješao u predmet i zastupao interese Vlade Republike Hrvatske koja pokušava diplomatskim sredstvima ostvariti ono što Tuđman nije ostvario 1992. - 1995. - izjavila je apelantica Azra Zornić. Dodala je kako je apsolutno sigurna da se Schmidt sam nametnuo jer u pravilima rada Suda ne postoji institut “amicus curiae”. S tim su u javnost procurili i dokumenti iz Europskog suda za ljudska prava o uključivanju Schmidtova ureda u reviziju presude, što je očito povezano s angažiranjem suspendiranoga suca iz BiH Farisa Vehabovića koji je modelirao posljednju, kao i još tri presude protiv BiH - “Pilav”, “Šlaku” i “Pudarić”.

Vehabovićeva uloga

Njegova je uloga rasvijetljena te ga je vodstvo Europskog suda za ljudska prava stavilo postrani nakon što je posljednja presuda u slučaju Kovačevića procurila u javnost nekoliko dana prije nego što ju je objavio sam sud, što je jedna od najvećih afera u radu ove sudske institucije. Novi dokumenti iz suda sada se ponovno objavljuju preko portala za koji je Vehabović svojedobno pisao kolumne i koji je ekskluzivno pretpremijerno objavio presudu “Kovačević”. S druge pak strane, doznaje se kako Kovačević kod niza stranih veleposlanstava u BiH pokušava zaustaviti Schmidtovo svjedočenje u Haagu, svjestan, međutim, kako njegov slučaj i ne stoji toliko dobro koliko je prvotno mislio. Prema našim informacijama, za sada nije naišao na preveliko odobravanje za pokušaje da ospori Schmidtovu ulogu. A upravo je ključna uloga visokog međunarodnog predstavnika štititi Daytonski mirovni sporazum i on jedini ima ovlasti tumačiti njegove odredbe.

To uključuje i svjedočenje o situaciji u zemlji, kao i odredbama mirovnoga sporazuma. Sama presuda “Kovačević” u dobroj je mjeri kompromitirana te se njome nastojalo urušiti temelje Daytona u interesu samo jedne od strana u zemlji - bošnjačke. A što bi onda posve sigurno dovelo do potpune destabilizacije u zemlji te doslovnog resetiranja pozicija svih triju, nekada zaraćenih strana - hrvatske, srpske i bošnjačke - na početne nacionalne ciljeve koji bi, s obzirom na međusobnu suprotstavljenost - separatizam, unitarizam i autonomiju - vodili destrukciji Bosne i Hercegovine. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.