Otkrijte sezonsku slasticu i osvježenje u obliku kolača od šipka. Dobit ćete desert kiselkasto slatkog okusa i lijepe ružičaste boje kojeg nije potrebno peći. Na ustupljenom receptu zahvaljujemo blogerici Mateji Kobeščak, prenosi Coolinarka.
Sastojci
Za podlogu:
- 310 g mljevenog keksa
- 3 žlice mljevenih oraha
- 150 g otopljenog maslaca
Za kremu:
- 7-8 velikih šipaka
- 150 g šećera
- 1 Dolcela Vanilin šećer
- 100 g Dolcela Gussnela
- sok od pola limuna
Priprema
1. U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveni keks, mljevene orahe i otopljeni maslac.
2. Kalup dimenzija otprilike 23x23 cm (idealno s obručem koji se skida) obložite papirom za pečenje.
3. Smjesu od keksa utisnite u dno pleha i stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
4. Šipke očistite. Sjemenke najprije izblendajte da dobijete glatku smjesu, a zatim procijedite kroz sito ili gazu kako bi dobili čisti sok.
5. Odvojite 100 ml soka u malu posudu i dodajte Gussnel.
6. Preostali sok stavite na štednjak, dodajte šećer i vanilin šećer pa zagrijavajte dok se šećer ne otopi.
7. Neprestano miješajući dodajte razmućeni Gussnel i kuhajte dok se ne zgusne, desetak minuta. Na kraju kuhanja umiješajte limunov sok.
8. Pustite da se kratko ohladi, pa prelijte preko baze od keksa.
Posluživanje
Stavite u hladnjak na minimalno 4 sata, idealno preko noći i poslužite.
Savjet
Ukupno bi trebalo ispasti oko 1200 ml soka, ako je ispalo manje soka možete dodati malo vode.