savjetnik

Što jesti ako imate COVID-19? Postoje namirnice koje je dobro uključiti, ali i one koje treba izbjegavati

Što jesti ako imate COVID-19? Postoje namirnice koje je dobro uključiti, ali i one koje treba izbjegavati
15.01.2022.
u 14:28
Pogledaj originalni članak

Ne postoji magična prehrana koja će vam pomoći da se osjećate bolje, ali postoje dokazi o namirnicama koje bi se trebale koristiti kada bolujete od gripe i prehlade, a kako bi si olakšali simptome.

Na žalost, specifične smjernice za bolest COVID-19 još je postoje, ali donosimo opće savjete o tome što bi se trebalo unositi u organizam kada ste bolesni, ali i što izbjegavati.

Prehrana je stvar individualnih potreba

Sve što do sad znamo o ovom virusu ukazuje na to da se simptomi razlikuju od osobe do osobe, a oni najčešći su suhi kašalj, temperatura i kratkoća daha, ali gubitak mirisa i okusa, što možete doživjeti i s gripom. S obzirom na razne simptome, sami razmislite što biste htjeli jesti ako vam je loše.

Ovisno o simptomima i ozbiljnosti istih, i o tome ima li vam tko kuhati, vaša će se prehrana razlikovati od druge osobe koja ima Covid. Važno je svakako ostati kod kuće i nazvati liječnika te pronaći nekoga tko će vam nabaviti namirnice.

 

Voda je najvažnija

Ako ste bolesni, a posebno ako imate temperaturu koja uzrokuje znojenje, ali i ako imate proljev, važno je piti puno tekućine, a osim vode, i ovo su dobre opcije;

  • Čaj s medom
  • Juha
  • Sok
  • Napitak koji sadrži elektrolite

Čaj s medom će vam goditi ali može i smiriti kašalj. Ako ne povraćate ili imate proljev, ne treba vam tekućina s elektrolitima, ali ako nažalost imate i te simptome, onda je kokosova voda odlično rješenje. Sokovi će isto pomoći jer će organizmu ponuditi i nutrijente. Uz sve navedeno, važno je da puno odmarate.

Nutrijenti su važni, ali i kalorije

Organizmu su potrebne kalorije kako bi se lakše borio protiv infekcije, ali ne postoji posebna lista na kojoj stoji popis namirnica koje su dobre za infekciju. Postoje određeni nutrijenti, proteini i vitamini A,C,D i E te cink, koji će pomoći pri jačanju imunološkog sustava.

Bogati su izvori karotenoida/vitamina A: mrkva, špinat, kelj, blitva, raštika, brokula, matovilac, zelena salata, paprika, rajčica, mahune, šparoge, peršin, bosiljak, dinja, bundeva, tikvica, lubenica, marelica, papaja, grejp.

Za vitamin C birajte paprike, naranče, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokule, prokulice, zelje, kelj, cvjetaču, kivi i peršin. Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pripazite na način pripreme.

Naše tijelo može samo sintetizirati vitamin D, no za to mu je potrebna pomoć sunca. Ako želite povisiti svoju razinu sunčevog vitamina, liječnici preporučuju najviše 15 minuta izlaganja sunčevim zrakama bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Masna riba, kao što je losos, tuna, skuša, pastrva ili sardina, predstavljaju bogat izvor vitamina D.

Vitamin E, baš kao i vitamin C, snažan je antioksidans. Orašasti plodovi, sjemenke i hladno prešana biljna ulja bogati su vitaminom E. U tome prednjače orasi i bademi, suncokretove i bundevine sjemenke te suncokretovo i maslinovo ulje. Odličan je izvor vitamina E i ulje pšeničnih klica.

Cink iz crvenog mesa smatra se izrazito iskoristivim jer čak i male količine crvenog mesa u prehrani povećavaju apsorpciju cinka iz svih ostalih prehrambenih izvora cinka kao što su mahunarke i drugo povrće poput brokule, cvjetače, kelja i kupusa.

 

Jedan smoothie pun voća i povrća s jogurtom vam može ponuditi dosta kalorija, ako niste gladni i teško vam je jesti, a možete pripremiti i pileću juhu.

Koje namirnice ograničiti?

Alkohol uzrokuje dehidraciju i može negativno utjecati na imunološki sustav, pa ako ste bolesni, zamijenite ga vodom. Ako imate probavne smetnje, bolje je izbjegavati teško probavljivu hranu jer će vam oduzeti energije i dodatno uznemiriti trbuh.

Krekeri, začinjena hrana mogu iritirati grlo ako vas boli. Možda pak možete tolerirati ove namirnice, naravno to ovisi o simptomima.

Kako se unaprijed pripremiti?

Pametno je imati lijekove koji mogu sniziti temperaturu i smanjiti bol u grlu u kući. Kako se juha može staviti u zamrzivač, pripremite je unaprijed. Kupite hranu koja može stajati u zamrzivaču i hladnjaku.

Najbolja stvar koju možete za sebe napraviti jest prevenirati infekciju pa pratite savjete; nosite maske, izbjegavajte gužve i ruke perite redovito te ne zaboravite koristiti dezinfekcijski gel.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.