BOLNO I NEUGODNO

Što prouzročuje žgaravicu? Ovo bi vam svakako trebalo pomoći...

Što prouzročuje žgaravicu? Ovo bi vam svakako trebalo pomoći...
10.09.2018.
u 21:45
Katkada je bol tako jaka da se ljudi uplaše da su doživjeli infarkt (ponekad osobe s infarktom misle da imaju žgaravicu). Oba stanja izazivaju bolove u prsima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.
Pogledaj originalni članak

 

Mnogima je jedan od najljepših osjećaja i navika, leći i odmoriti nakon ručka. 

I takozvana fjaka, bila bi zaista najbolji dio dana da mnogima ne uzrokuje – žgaravicu.

Loša je ideja leći odmah nakon obroka, trebali biste pričekati barem pola sata ako se ne želite mučiti s neugodnom, a često i vrlo bolnom, žgaravicom.

Žgaravica ili osjećaj pečenja iza prsne kosti, osnovni je simptom povrata (refluksa) želučane kiseline. 

Osim zbog refluksne bolesti (GERB-a), javit će se kod promjena na ušću jednjaka u želudac (hijatalna hernija, odnosno ulazak dijela želuca u prsni koš ili slabost mišića završnog dijela jednjaka), a nije rijetka ni kod čira želuca ili dvanaesnika te kod bolesnika s karcinomom jednjaka i želuca. Često se javlja i kod ljudi s prekomjernom težinom. 

Kad se kiselina vrati u jednjak, osjećate pečenje. Mnoge stvari mogu opustiti mišiće donjeg ezofagealnog sfinktera (DES), što uzrokuje žgaravicu, a to su određeni lijekovi, neke namirnice, stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela. Čak i kad je DES čvrst, žgaravica se može pojaviti kao posljedica pritiska na mišić od pretjeranog jela, uske odjeće, trudnoće ili debljine, piše Pliva zdravlje.

I lijekovi je mogu prouzročiti

Žgaravicu mogu prouzročiti i lijekovi, primjerice, nesteroidni protuupalni lijekovi (npr. acetilsalicilna kiselina), estrogen, narkotici, neki antidepresivi, neki lijekovi za smirenje i lijekovi za astmu. 

Čak i sklekovi, trbušnjaci, neke joga-poze i trčanje mogu pogoršati žgaravicu jer povećavaju pritisak na trbuh, odnosno želudac, stoga se savjetuje da ne jedete neposredno prije treninga. Izazvati ili pogoršati žgaravicu mogu i jutarnja kava, pijenje alkohola, žvakanje žvakaćih guma, kasni noćni posjeti hladnjaku te blagdanski obroci.  

Katkada je bol tako jaka da se ljudi uplaše da su doživjeli infarkt (ponekad osobe s infarktom misle da imaju žgaravicu). Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, a kako biste izbjegli stvaranje žgaravice, poštujte zlatno pravilo da ne jedete barem dva sata prije odlaska u krevet. 

Žgaravicu potiče i fizički pritisak na želudac pa birajte laganiju odjeću koja ne steže. 

Kako si pomoći?

Čim osjetite da vas počinje peći žgaravice, prvo što možete napraviti je popiti čašu vode koja će isprati kiselinu u jednjaku.  Žvakaća guma će smiriti osjećaj žarenja.

Žvakanje potiče lučenje sline koja neutralizira želučanu kiselinu.

Žlicu nepasteriziranog jabučnog octa razmutite u 2 dl vode i pijuckajte tijekom obroka.

Vjeruje se da ocat razrjeđuje želučanu kiselinu

Pomiješajte malo sode bikarbone u čaši vode i popijte.

Banane i jabuke efikasne su u borbi protiv žgaravice


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.