Afere s prodajom hrane zaražene salmonelom u Hrvatskoj pokrenule su niz pitanja glede kvalitete i sigurnosti hrane u BiH. Iako je mišljenje javnosti kako se u Bosni i Hercegovini ne posvećuje dovoljno pozornosti ovome pitanju, podaci koje smo dobili od Agencije za sigurnost hrane govore drugačije. Analize uzoraka hrane broje se u desecima tisuća, tako da se ne može govoriti o tome kako su kontrole slabe ili uopće ne postoje.
Skoro 100.000 analiza
- Prema podacima za 2016. godinu, koji su do danas dostavljeni Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uzeta su 24.782 uzorka te je urađena ukupno 83.021 laboratorijska analiza na prisutnost mikrobioloških i fizičko-kemijskih parametara. Od ukupnog broja uzetih uzoraka, bilo je 1,41 posto uzoraka s nezadovoljavajućim rezultatima. Kada govorimo o sigurnosti hrane, potrebno je imati u vidu da ne postoji tzv. nulti rizik, odnosno apsolutna sigurnost, iz razloga što je hrana, kao jako osjetljiva tvar, izložena nizu okolnosti i postupaka u lancu proizvodnje, prerade, obrade i distribucije, rekli su nam u Agenciji za sigurnost hrane.
To znači kako je ove godine zabilježeno oko 350 uzoraka hrane koji nisu prošli kontrole te su poduzeti odgovarajući koraci kako bi se taj proizvod uklonio s tržišta.
Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...