Izmjene zakona

Ukidanje PDV-a na prvu nekretninu čekaju i kupci i građevinci

Foto: Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija
Ukidanje PDV-a na prvu nekretninu čekaju i kupci i građevinci
27.09.2024.
u 18:15
Potražnja za stanovima u RS-u razlikuje se od regije do regije i, dok jedni kažu da je inflacija pogurala prodaju jer svi koji imaju koju marku više, ulažu u kvadrate, drugi se uzdaju u povrat PDV-a na prvu nekretninu kako bi posao ponovno procvjetao. Ocjena je to sugovornika Glasa Srpske.
Pogledaj originalni članak

Direktor i vlasnik Društva za izgradnju i promet Regrad Goran Gvozdenac rekao je za Glas Srpske da trenutačno stanove kupuju oni koji žive u inozemstvu, oni koji imaju ušteđevinu ili oni koji stambeno pitanje rješavaju kreditom putem Investicijsko-razvojne banke (IRB) RS-a.

- Ako građani budu oslobođeni PDV-a prilikom kupnje prve nekretnine, to samo može još više poboljšati prodaju stanova - rekao je Gvozdenac. Da je potražnja za stanovima u Banjoj Luci itekako velika, najbolje svjedoči reklama na jednom od gradilišta gdje su stanovi rasprodani iako zgrada još nije ni dopola izgrađena. Potražnja je i dalje velika. Najprodavaniji su stanovi površine do 50 kvadrata - kazao je Gvozdenac. On naglašava da će dobra lokacija uvijek biti brzo prodana bez obzira na cijenu kvadrata.

- Mi smo posljednji stan prodali prije šest mjeseci, tada su cijene bile između 3800 i 3900 maraka, međutim, već sada su oko 4000 KM po kvadratu. Ako i bude nekih korekcija cijena nadolje, vjerujem da će to biti minimalno - istaknuo je Gvozdenac. Direktor građevinskog poduzeća Jokić Invest iz Zvornika Ivo Jokić, ističe da je potražnja za stanovima u tom dijelu RS-a smanjena posljednjih mjeseci. Kvadrat je poskupio. Dok je prošle godine stajao oko 1700 maraka, sada je već 2300 KM. Osim toga, čim su banke podigle kamate na kredite, pad se osjetio - objasnio je Jokić. Ističe da bi povrat PDV-a na prvu nekretninu sigurno promijenio tu situaciju. - Ako te izmjene zakona budu usvojene, bit će to poticaj mladim bračnim parovima da kupuju stanove - kazao je Jokić. U povrat PDV-a na prvu nekretninu uzdaju se i oni koji još nisu riješili stambeno pitanje.

- Cijene stanova otišle su u nebo i nemoguće je osigurati pristojan stan s plaćama koje su takve kakve jesu. Povrat PDV-a bi itekako značio, na 100.000 maraka to je 17.000 KM, za taj iznos možemo opremiti stan - rekao je Vladimir R. iz Banje Luke. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u kolovozu ove godine izdano je 149 građevinskih dozvola, što je za 6,4 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Statističari su izračunali da je u navedenom razdoblju planirana izgradnja 557 stanova, što je za 130,2 posto više u odnosu na isti mjesec 2023.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.