Istraživanje

Ženski se mozak reorganizira tijekom trudnoće

Ženski se mozak reorganizira tijekom trudnoće
20.09.2024.
u 13:24
Pogledaj originalni članak

Trudnoća izaziva goleme, već poznate promjene u ženskom tijelu, a nova studija pokazuje da mozak također prolazi velike promjene, neke prolazne, a neke dugotrajne.

Znanstvenici su rekli da su prvi put mapirali promjene koje se odvijaju dok se ženski mozak reorganizira kao odgovor na trudnoću, na temelju skeniranja obavljenih 26 puta, počevši od tri tjedna prije začeća, tijekom devet mjeseci trudnoće i zatim dvije godine nakon porođaja.

Studija je dokumentirala široko rasprostranjeno smanjenje volumena kortikalne sive tvari, naboranog područja koje se sastoji od najudaljenijeg sloja mozga, kao i povećanje mikrostrukturnog integriteta bijele tvari smještene dublje u mozgu. Obje promjene poklopile su se s porastom razine hormona estradiola i progesterona.

Siva tvar sastoji se od staničnih tijela moždanih živčanih stanica, dok se bijela tvar sastoji od snopova aksona, živčanih stanica koje prenose signale u vezama na velike udaljenosti kroz mozak.

"Prilično je šokantno da u 2024. nemamo gotovo nikakvih informacija o tome što se događa u mozgu tijekom trudnoće. Ovaj rad otvara više pitanja nego što daje odgovora, a mi samo grebemo po površini tih pitanja", rekla je Elizabeth Chrastil, kognitivna neuroznanstvenica sa Sveučilišta u Kaliforniji, ujedno i subjekt ovog istraživanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.