Sarajevo

Zaštićeni svjedok protiv Orića čak jedanaest puta osuđivan

24.02.2016.
u 08:00

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje ratnom zapovjedniku Srebrenice Naseru Oriću i njemu podčinjenom Sabahudinu Muhiću. Videolinkom iz Beograda unakrsno je ispitan zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH O1, na osnovi čijeg je ranijeg iskaza i podignuta optužnica. Oriću i Muhiću spočitava se zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, gdje su, navodno, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Orićeva braniteljica Lejla Čović upozorila je na brojne kontradiktorne izjave svjedoka, naglasivši kako je u prvim iskazima koje je dao 2003. u PP Bratunac tvrdio jedno, a u iskazima Tužiteljstvu BiH 2015. drugo, a sada nešto posve treće. Ona je upozorila i na to da je ovaj zaštićeni svjedok čak 11 puta osuđivan, i to za lažno prijavljivanje, prijevare, nanošenje teških ozljeda, davanje lažnih podataka, tjelesne nasrtaje i pljačke, zloupotrebu prava i socijalnog osiguranja. Predočila je i izvod iz vojne evidencije, gdje je vidljivo kako svjedok uopće nije bio pripadnik Armije RBiH. Ona je također navela kako se trenutačno protiv njega na Općinskom sudu Tuzla vodi postupak zbog napada na jednu staricu za vrijeme ramazana, kao i da je tukao i zlostavljao svoju nevjenčanu suprugu. Svjedok je, unatoč njezinim dokazima, sve negirao.

Ispričao je da je početkom 1992. živio u Srebrenici i bio pripadnik Armije RBiH te da je sudjelovao u akciji “Zalazje”, početkom rujna 1992., na Petrovdan.

- Na katu jedne kuće kod groblja sam sreo Orića. Vidio sam i tri ili četiri zarobljenika. Savić ga jest provocirao pa ga je on udario prvo u grudi te u u njega ispucao pet do osam metaka. Potom je prišao Sabahudin Muhić i također pucao u Savića- rekao je svjedok. Govoreći o stradanju Milutina Miloševića, naveo je da je on ubijen u mjestu Kravice tijekom akcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije