Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

FOTO Kulturno-umjetnička društva prezentirala bogatstvo izvornog folklora Hrvata u BiH

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH
Foto: Fena
1/4
30.06.2024.
u 20:15

Ovo radimo i s ciljem zajedničkog promoviranja, jer stranci kada dođu ovdje uvijek traže taj lokalni izričaj i tu je naša prilika da se pozicioniramo – ustvrdio je Vidović

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH održana je u nedjelju u Mostaru, a posjetitelji su imali priliku uživati u raskoši izvornih nošnji, plesova, glazbe i običaja koje od zaborava čuvaju hrvatska kulturno-umjetnička društva od Save do mora.

- Danas je ovdje devet kulturno-umjetničkih društava, osam iz BiH i jedno gostujuće društvo iz Hrvatske, koje predstavlja i Hrvatski sabor kulture s kojima imamo dobre odnose – izjavio je Vedran Vidović, predsjednik Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH.

Istaknuo je kako je smotra od velike važnosti i kako je ona ocjenjivačkog karaktera.

- Tri stručnjaka ocjenjuju kvaliteta rada KUD-ova i sugeriraju što se treba popraviti ili nešto novo učiniti kako bi se kulturni identitet našeg naroda sačuvao u što je moguće više izvornom obliku, jer znamo da ova tradicijska kultura ne živi u narodu na onaj način kako je prije živjela i živa bila, sada je čuvamo kroz rad KUD-ova i oni to rade na jedan kvalitetan način. Oni su zalog za budućnost hrvatske tradicijske kulture za koju znamo da je jedna od najbogatijih tradicijskih nematerijalnih kultura na svijetu po broju zaštićenih elemenata na UNESCO-ovoj listi zaštićenih nematerijalnih dobara. Ovo radimo i s ciljem zajedničkog promoviranja, jer stranci kada dođu ovdje uvijek traže taj lokalni izričaj i tu je naša prilika da se pozicioniramo – ustvrdio je Vidović.

On je posebno istaknuo činjenicu da su na smotru u Mostaru došlu KUD-ovi iz cijele Bosne i Hercegovine, od Save do mora.

- Zastupljeni su svi krajevi u kojima žive Hrvati i ponosni smo što smo ih uspjeli okupiti. Vidimo ovdje različite nošnje, različite napjeve, veoma raznoliko bogatstvo. Kultura, uvjeti života, različita područja, bez obzira što živimo na geografski uskom lokalitetu, ovdje se prostiru četiri različita područja gdje se preklapaju utjecaji panonske zone, dinarske, jadranske zone, utjecaj Istoka, ali i povijesna vremena i okolnosti koja su dovodila do različitog susreta s različitim kulturama u različitim vremenskim periodima i okolnostima su utjecale na to. Moramo reći kako je naša kultura i puno starija od toga jer mnogo elemenata, osobito u vokalnoj tradiciji, vuče svoje korijene još od ilirskih vremena - zaključio je Vidović.

Da današnja smotra ima veliki značaj slaže se i Toni Marić, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice u FBiH, koja je suorganizator današnjeg događaja.

- Današnja smotra ima veliki značaj za očuvanje nematerijalne kulturne baštine BiH, a isto tako i same hrvatske baštine, odnosno elemenata nematerijalne kulturne baštine koje baštine Hrvati. Posebno treba naglasiti da se ova smotra organizira po svim preporukama UNESCO-a što je samim time za čitavu državu ovo događaj od velike važnosti – naglasio je Marić.

Ocjenjivačku komisiju čini li su priznati etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi iz BiH i Hrvatske: prof. Vidoslav Bagur, prof. Branka Vidović i dipl. etnolog Svjetlana Bajić, čije stručno oko jamči objektivnost u odabiru najboljih izvođača.

Sudionici ovogodišnje smotre bili su HKUD Fra Jozo Križić (Roško Polje), zatim HKUD Paklarevo (Travnik), KUD Mokro (Široki Brijeg), HKD Napredak (Odžak), HKUD Seljačka sloga Trebižat (Čapljina), HKUD Višići (Čapljina), HKUD Zora Struge/Gorica (Čapljina), HKD Napredak (Vitez), KUD Tribanj (Livno) te KUD Lipovac iz Generalskog Stola (RH).

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije