pripazite!

Jeste li primijetili da su banane u dućanima ponekad mokre? Evo zašto ih onda ne biste trebali kupiti!

banane
Shutterstock
17.03.2025.
u 18:53
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Sljedeći put kad birate banane, zastanite na trenutak i razmislite.

Jeste li ikada primijetili da su neke banane u trgovini vlažne? Možda ste pomislili da je to dio skladišnog procesa ili da su upravo isporučene. No, taj sitni detalj mogao bi značiti puno više nego što mislite, piše City Magazine. Je li riječ samo o kondenzaciji ili nečemu što nikako ne želite na svom tanjuru?

Banane su jedno od najpopularnijih voća, no rijetko ih temeljito pregledavamo prije kupnje. Pogledamo boju, provjerimo čvrstoću, možda ih i pomirišemo. Ali koliko pažnje posvećujemo samoj površini kore? Vjerojatno premalo.

Mokre banane mogu značiti više stvari, ali ključno je pitanje – odakle dolazi ta vlaga? U nekim slučajevima riječ je o običnoj kondenzaciji. Banane skladištene na hladnome mogu nakupiti kapljice vode kad se premjeste u toplije okruženje – što je potpuno normalno.

Međutim, problem nastaje ako su banane prethodno oprane, poprskane vodom kako bi izgledale svježije ili, još gore, ako vlaga dolazi iz pukotine iz koje curi sok. Takve banane mogu biti magnet za bakterije i plijesan. Ono što izgleda kao obična kap vode može skrivati mnogo više.

Kad bismo mikroskopski analizirali vlažnu bananu, možda je više nikada ne bismo poželjeli pojesti. Vlažna površina idealno je okruženje za razmnožavanje bakterija koje mogu uzrokovati probavne smetnje, a plijesan može neopaženo prodrijeti u koru i utjecati na unutrašnjost voća.

Tu su i pesticidi. Ako je banana vlažna zbog nepravilnog pranja, moguće je da su na njenoj površini ostale kemikalije koje se inače ispiru. A budimo iskreni – nitko ne želi unositi ostatke pesticida u organizam.

Još je veći problem što mokre banane kontaminiraju sve što dotaknete. Zamislite da ih donesete kući, uzmete nešto drugo istim rukama i nesvjesno prenesete mikrobe i kemikalije na ostale namirnice.

Kako izbjeći loš odabir?

Najbolja obrana je – promatranje. Ne morate biti stručnjak, samo malo pažljiviji kupac. Sljedeći put kad birate banane, zastanite na trenutak. Dodirnite koru – ako je suha i čvrsta, vjerojatno je sve u redu. Ako je mekana, ljepljiva ili vlažna bez očitog razloga, možda biste trebali potražiti drugo voće.

I još jedan savjet – nikada ne perite banane čim ih donesete kući, osim ako ih ne planirate odmah osušiti. U suprotnom, stvorit ćete uvjete koje zapravo želite izbjeći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije